Handgranatsattacker ökar i Sverige – unikt i Europa

publicerad 7 augusti 2017

SVT rapporterar att attacker med handgranater ökat sju gånger i Sverige på bara tre år. En anonym person på Polisens nationella operativa avdelning (Noa) säger att situationen är helt oacceptabel och att den skiljer sig från övriga Europa.

I början var attackerna gängrelaterade. Kriminella använde dem mot varandra, men 2015 började individer kasta granater mot socialkontor, polisstationer och poliser, enligt källan på Noa. När handgranatsattackerna ökat har även fler oskyldiga drabbats.

– Man kan ha tagit fel på en adress så att den hamnat hos oskyldiga familjer där det finns barn och man har gömt handgranater vid lekplatser. Vi har exempel på där barn har hittat granater. Det är snarare förvånande att inte fler har dött, säger experten på Noa till SVT.

Statistik visar att 2014 rapporterades åtta ärenden som gällde handgranatsattacker. Ingen av dem hade detonerat. 2016 skedde 52 attacker varav 27 detonerade.

Enligt Polisen kommer alla handgranater (som beslagtagits eller detonerat) från det forna Jugoslavien. De vanligaste modellerna är M75 och M52. Problemet är att många av dessa granater är instabila. Att förvara dessa granater kan vara förenat med livsfara.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!