Hallengren: “Apkoppor ska inte kopplas ihop med covid-19”

publicerad 24 maj 2022
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den afrikanska virussjukdomen apkoppor har börjat spridas till andra länder. Sjukdomen har påträffats i Sverige och klassas nu som en allmänfarlig sjukdom. Socialminister Lena Hallengren menar dock att svenskarna inte behöver vara oroliga.

Det finns ingen anledning att koppla ihop apkoppor med covid-19, sade hon.

Apkoppor är en sällsynt sjukdom som kan överföras mellan djur och människa och förekommer främst i Afrika. Sjukdomen är orsakad av ett virus och de flesta återhämtar sig med milda symptom, enligt Folkhälsomyndigheten. Vid en infektion får man ofta blåsor som kan spridas över stora delar av kroppen, feber och svullna lymfkörtlar kan också förekomma.

Nu har flera fall konstaterats i länder utanför Afrika och totalt finns i skrivande stund 92 bekräftade fall, skriver WHO. Flest fall har konstaterats i Storbritannien, Spanien och Portugal. I Storbritannien uppges att ett barn vårdas på sjukhus på grund av viruset, rapporterar Daily Mail.

I Sverige finns i nuläget endast ett bekräftat fall av viruset och detta har konstaterats i Stockholms län. Personen uppges ha lindriga symptom, men däremot är det ännu oklart hur och var personen blivit smittad. Folkhälsomyndigheten utreder i nuläget om det finns fler fall i landet.

Foto: faksimil/Youtube

Den 20 maj valde regeringen att klassa viruset som en allmänfarlig sjukdom för att kunna ”innesluta sjukdomen och förhindra ytterligare spridning”.

Det är oklart exakt hur viruset sprids, men man antar att det sprids via nära kontakt med smittade. Viruset kan också vara sexuellt överförbart då man sett en smittspridning mellan män som har sex med män när det gäller fall i åtminstone Storbritannien.

Socialminister Lena Hallengren understryker dock att man inte ska koppla ihop apkoppor med covid-19 och att man inte bör vara orolig.

Det finns ingen anledning att koppla ihop apkoppor med covid-19 och allt vad det väcker hos människor när det gäller oro för sjukdomen och samhällsåtgärder. Det blir inga inskränkningar med restriktioner av hur vi lever på grund av apkoppor. Det finns inga sådana planer, sade Hallengren till Schibstedtidningen Svenska Dagbladet.

Fakta: Apkoppor (Monkeypox)

Viruset är så kallad zoonos, vilket innebär att det sprids från djur till människa, och liknar smittkoppor i symptom, fast kliniskt mindre allvarligt. Flera olika djur kan sprida sjukdomen och den första mänskliga varianten upptäcktes 1970 i Kongo hos en nioårig pojke. Sedan dess har sjukdomen mestadels hittats i flera afrikanska länder. 2003 upptäckte man det första fallet utanför Afrika i USA.

Källa: WHO

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!