Hälften av S-ministrarna blir arbetslösa

publicerad 19 september 2022
- av Sofie Persson
Utrikesminister Ann Linde och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Elva ministrar från S-regeringen kommer inte att sitta kvar i riksdagen och blir därmed utan uppdrag. Det handlar bland annat om utrikesminister Ann Linde och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. De flesta ministrar kan dock söka avgångsersättning på 145 000 kronor i månaden.

Hälften av ministrarna från S-regeringen kommer inte att sitta i opposition i riksdagen. Det handlar om elva S-ministrar som inte kandiderat till riksdagen och därför nu blir arbetslösa. Det handlar bland annat om utrikesminister Ann Linde, energiminister Khashayar Farmanbar, skolminister Lina Axelsson Kihlblom, finansmarknadsminister Max Elger samt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

För mig var det inget aktivt val att inte kandidera. När jag blev tillfrågad i slutet av november så var riksdagslistorna redan spikade, säger den avgående näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson till Bonniertidningen DN. Det ser ut som att jag under hösten kommer att kunna fördjupa mig i min trädgårdsodling och det finns svamp i skogen.


Annonser:


Har man suttit i minst ett år har man dock rätt att söka avgångsersättning på 145 000 kronor i månaden under ett års tid. Har man däremot suttit mindre än ett år har man rätt till färre månadslöner. Magdalena Andersson har rätt att få ut 184 000 kronor i månaden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.