Inrikes

Gustav Fridolin kommer avgå som språkrör för MP

Gustav Fridolin meddelade under onsdagen att han under nästa år kommer lämna uppdraget som språkrör för Miljöpartiet.

Beskedet annonserades i en debattartikel i Aftonbladet. Fridolin kommer att lämna posten som språkrör i maj nästa år och därmed inte ställer upp för omval vid partikongressen nästa år.
I maj kommer jag lämna över till ett nytt språkrör. Det meddelade jag Miljöpartiets valberedning redan i vintras. Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen”, skriver Fridolin.

Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit Miljöpartiet in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna.”

Gustav Fridolin kommer lämna uppdraget som språkrör i förtid, då språkrören ska sitta i nio år vilket skulle inneburit att Fridolin egentligen skulle suttit till 2020.

Fridolin tillträdde som språkrör 2011 tillsammans med Åsa Romson, som lämnade posten 2016 och efterträddes av Isabella Lövin. Under Fridolins ledarskap gjorde partiet ett starkt EU-val 2014 och blev tredje största parti med hela 15,4 procent. I riksdagsvalet samma år gick det inte lika bra och partiet fick 6,9 procent. I årets riksdagsval gjorde partiet ett dåligt val och fick endast 4,4 procent av rösterna, vilket är partiets sämsta valresultat sedan 1991.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!