Guillou: ”Varför stöttar regeringen Israels massmord?”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 10 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Ulf Kristerssons regering och Jan Guillou.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vänsterförfattaren Jan Guillou pekar att den svenska borgerliga regeringen outtröttligt tycks fortsätta stötta och försvara Israel – oavsett hur många kvinnor och barn som dödas i Gaza.

För detta utdragna, systematiska och exempellösa massmördande åtnjuter Israel fortfarande den svenska regeringens stöd”, skriver han.

I en kolumn i skvallertidningen Aftonbladet, pekar författaren Jan Guillou på att Israel under några månader redan hunnit döda ”betydligt fler kvinnor och barn i Gaza än vad USA lyckades med under tjugo års krig i Afghanistan” – civila dödsoffer som blivit så många att svenska medier inte längre rapporterar om dödssiffrorna (över 30 000).

Eller för att göra en annan jämförelse, de civila dödsoffren i Gaza är dubbelt så många som i Ukraina efter två års krig”.

För detta utdragna, systematiska och exempellösa massmördande åtnjuter Israel fortfarande den svenska regeringens stöd. På annat sätt kan man inte tolka den omständigheten att regeringen står fast vid sin ståndpunkt att de israeliska krigsförbrytelserna omfattas av ’Israels rätt att försvara sig’ och att detta försvar är ’proportionerligt’, skriver Guillou.

Massdöd bland civila

Författaren pekar på att ”utmärglade barnlik” visas på arabiska tv-kanaler – men inte på de svenska, och att den svenska regeringen trots alla larm om svältkatastrofer och bombningar av civila, ändå vägrar att ändra sin hållning i frågan och fördöma Israel.

Att biståndsministern Johan Forssell (M) undsluppit sig yttrandet att ’vi är väldigt bekymrade över att så många civila har fått sätta livet till’ (SvD 3 mars) är inte uttryck för någon ändrad ståndpunkt. ’Fått’ sätta livet till? Hurdå, självmord eller bilolyckor?

Guillou menar vidare att Israels beslut att förstöra sjukhus, sabotera eller förhindra införsel av livsmedel, bränsle och medicinsk utrustning till Gaza är en medveten del av landets krigföring och krigsförbrytelser, där ”syftet är att öka massdöden bland civila”.

Han beklagar också vissa ministrars envisa krav på att dra in stödet till FN:s hjälporganisation UNRWA (den största i regionen), och menar att detta är “en aktiv insats till stöd för Israels krig mot befolkningen i Gaza“.

Frågan är då hur man ska se på den svenska regeringens till synes orubbliga beslutsamhet att dra sitt strå till den stacken”, avslutar Guillou.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!