Greta Thunberg: ”Kan inte vara neutral under ett folkmord”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 6 december 2023
- av Jan Sundstedt
Greta Thunberg menar att Sverige stödjer "Israels ockupation och dödande".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den av politiker och etablissemangsmedier tidigare så hyllade klimataktivisten Greta Thunberg har på senare tid blivit en betydligt mer politiskt obekväm figur efter att hon tydligt fördömt Israels invasion och bombkampanjer.

Thunberg står dock på sig och menar, tillsammans med Fridays for future Sverige, att ”tystnad är medskyldighet” och att ”man kan inte vara neutral i ett folkmord”.

Det är i en debattartikel, publicerad i bland andra skvallertidningen Aftonbladet, som Thunberg och hennes organisationskamrater pekar på att minst 15 000 människor, varav 6000 barn dödats av israeliska armén – samtidigt som civilbefolkningen inte har tillgång till vatten, medicin, mat eller bränsle.

Man pekar vidare på att Israel använder svält som vapen, att FN-experter och forskare beskrivit situationen som ”ett blivande folkmord” – men att väst väljer att blunda och istället försöker smutskasta och demonisera klimataktivisterna och deras stöd till palestinierna.

Pekar ut Sverige

Att stå upp för klimaträttvisa är grundat i att bry sig om människor och deras mänskliga rättigheter. Som en rörelse för klimaträttvisa är det en självklarhet för oss att stå solidariskt med palestinier och alla drabbade civila”, skriver klimataktivisterna och menar att man stödjer Palestina av samma skäl som man stöttar Sapmi, Kurdistan eller Ukraina i dessas kamp ”för rättvisa mot imperialism och förtryck”.

Att Hamas i en fruktansvärd attack mördade civila israeler kan inte på något sätt legitimera Israels pågående krigsbrott. Att begå folkmord är inte självförsvar eller på något sätt proportionerligt. Detta sker i ett bredare sammanhang där palestinier har levt under ett kvävande förtryck i årtionden av vad Amnesty International har definierat som en apartheidregim”.

Man kritiserar också den svenska försvarsmaktens samröre med israeliska vapenföretag och menar att Sverige är med och finansierar ”Israels ockupation och dödande”.

När FN-experter uppmanar världen att agera för att förhindra ett folkmord har vi som medmänniskor ett ansvar att säga ifrån. Att kräva ett slut på detta våld är en fråga om grundläggande mänsklighet och vi uppmanar alla som kan att göra det. Tystnad är medskyldighet. Man kan inte vara neutral i ett folkmord”, skriver man avslutningsvis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!