Gränspoliser larmar om stora brister i verksamheten

publicerad 24 januari 2019

Stora brister i gränspolisens verksamhet förs nu fram av såväl skyddsombud som anställda gränspoliser. En alldeles för låg numerär skapar tillsammans med brister i arbetsmetodik och organisation samt bristfällig utrustning en gränspolis som inte klarar av sitt arbete. Gränskontroller vid inpasseringspunkter i Sverige, som hamnar och flygplatser, fungerar enligt gränspoliser uselt.

De inre gränskontrollerna där man skall kontrollera personer som rör sig i samhället anses nuförtiden vara en närmast sporadisk verksamhet. Kontrollen om vilka som tar sig in i Sverige och som finns här anses av gränspoliser som i det närmaste obefintlig.

Flera medier har rapporterat om stora brister i gränspolisens verksamhet. Bland annat skall gränspolisens huvudskyddsombud ha skickat signaler till polisledningen och regeringen om tillståndet i gränspolisen. Huvudskyddsombudets meddelande kan inte uppfattas som något annat än ett nödrop. Enligt rapporten saknas datorer, telefoner samt personal och lokaler för att kunna bedriva en fungerande verksamhet. Rapporten skall ha skickats till Justitiedepartementet. Huvudskyddsombudet anser även att gränspolisen inte klarar  av att fullfölja uppdraget med förlängda inre gränskontroller. Resurserna finns helt enkelt inte.

NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med ett antal gränspoliser som bekräftar bilden som deras huvudskyddsombud larmar om. Otillräcklighetskänslan är ständigt närvarande under arbetstid, och man vet redan från början att det arbete man lägger ner inte räcker till. Man jämför verksamheten med ”ett fiskenät med så stora maskor att inte ens en blåval fastnar”. Vilka som rör sig in i Sverige och sedan vistas här har man mycket begränsade möjligheter att kontrollera.

Oron är stor att stöldligor samt annan tung kriminalitet kan ta sig över gränserna utan problem eller ansträngning. Trots ett gott samarbete med gränsskydd i grannländerna händer det relativt ofta att man inte kan reagera på de tips som man får utifrån om personer som bör stoppas vid gränsen. Resurserna saknas och det är fritt fram in i Sverige.

Bland gränspoliserna är uppgivenheten och ilskan stor. Man anser att landets politiker lovar folket en verksamhet som sedan inte går att bedriva, då de resurser som anslås från politiskt håll och från polisledningen inte räcker till. Gränspoliserna anser att de arbetar i en konstant motvind. Flera anställda talar om att lämna yrket då man ständigt upplever sig otillräcklig och överutnyttjad.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!