Göteborgsskola vill uppmuntra välvårdad klädsel

publicerad 30 september 2020
Mjukisbyxor är ett plagg som skolledningen är trött på.

Jensens grundskola i Göteborg vill att eleverna ska klä sig propert och undvika klädesplagg som traditionellt förknippas med machokultur, utanförskap och kriminalitet. Skolans rektor Sebastian Nyrén Vannemyr skickade nyligen ut ett brev till föräldrarna där han bad dem att se till så att deras barn klär sig sig kläder ”som ger ett bra intryck som bidrar till ett trivsamt klimat”.

I brevet konstaterar rektorn att skoluniform inte är någonting som används i Sverige, men att man hoppas att fler föräldrar väljer att se till så att deras barn kommer i kläder som man menar är anpassade för en trivsam skolmiljö.

Exempel på kläder som skolan helst vill ha bort är mjukisbyxor, ”becknarväskor”, alltså mag/midjeväskor samt kläder ”som uppfattas som utmanande och objektifierande”.
Det vi vill uppnå med vår klädkod är att skapa förståelse hos våra elever om att klädseln både påverkar atmosfären/tryggheten på en skola, samt att olika val av kläder/attribut precis som språkbruk/jargong påverkar hur omgivningen ser på dem”, skriver rektorn i brevet.

I brevet ber rektorn också om…


 


Liknande artiklar: