Göteborgsskola vill uppmuntra välvårdad klädsel

publicerad 30 september 2020
  Mjukisbyxor är ett plagg som skolledningen är trött på.

  Jensens grundskola i Göteborg vill att eleverna ska klä sig propert och undvika klädesplagg som traditionellt förknippas med machokultur, utanförskap och kriminalitet. Skolans rektor Sebastian Nyrén Vannemyr skickade nyligen ut ett brev till föräldrarna där han bad dem att se till så att deras barn klär sig sig kläder ”som ger ett bra intryck som bidrar till ett trivsamt klimat”.

  I brevet konstaterar rektorn att skoluniform inte är någonting som används i Sverige, men att man hoppas att fler föräldrar väljer att se till så att deras barn kommer i kläder som man menar är anpassade för en trivsam skolmiljö.

  Exempel på kläder som skolan helst vill ha bort är mjukisbyxor, ”becknarväskor”, alltså mag/midjeväskor samt kläder ”som uppfattas som utmanande och objektifierande”.
  Det vi vill uppnå med vår klädkod är att skapa förståelse hos våra elever om att klädseln både påverkar atmosfären/tryggheten på en skola, samt att olika val av kläder/attribut precis som språkbruk/jargong påverkar hur omgivningen ser på dem”, skriver rektorn i brevet.

  I brevet ber rektorn också om vidare feedback och tankar kring skolans försök att få till en mer ordnad klädsel bland eleverna. Initiativet väcker känslor och möter både ris och ros.

  En förälder reagerar med att benämna det hela med den något oklara benämningen "segregationstänk" och känner av någon anledning en "stark oro" för att hennes barn ska lida av att man efterlyser en välvårdad klädsel.

  – Det har spårat ur. Ett omfattande segregationstänk lyser igenom. Jag känner stark oro för utvecklingen och för mitt barn som går där, säger föräldern till GP.

  Vänsterliberala tyckare på sociala medier ger uttryck för en liknande uppfattning, och upprörs över att skolan lägger vikt vid hur eleverna klär sig.

  Klädkod? Välkommen till Saudiarabien. Jag brukade ofta ha mjukisbyxor i skolan då jag inte trivdes i jeans eller andra obehagliga kläder. Varför måste folk vara så auktoritära hela tiden. Konservativism är så äckligt” skriver statsvetenskapsstudenten André MattssonTwitter som betecknar sig som "vänsterpartist" och "vänsterliberal socialdemokrat".

  Andra ser ett värde i att eleverna har en ordnad och proper klädsel och inte går runt i exempelvis mjukisbyxor.

  Klädkod på skolor är en väldigt bra idé. Individualism i all ära, men en viss dos kollektivism är nyttigt för barn. Speciellt om det motverkar mobbning/gängkläder och skapar en gemenskap och en lokal subidentitet inom skolan”, menar statsvetenskapsstudenten Pontus Persson, som betecknar sig som liberalkonservativ.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!