Globen får nytt namn

publicerad 19 maj 2021
- av Sofie Persson
globen

Globen har fått ett nytt namn och det är efter framlidne Tim Berglings artistnamn Avicii. Tanken är att stötta arbetet mot självmord och psykisk ohälsa.

Igår döpes Sveriges mest kända glob om från Ericsson Globe till Avicii Arena. Bakom initiativet står Stockholm Live och stiftelsen Tim Bergling Foundation, som arbetar för att motverka självmord och psykisk ohälsa bland barn och unga. Den startades efter Tim ”Avicii” Berglings död 2018.

Vi kände oss väldigt hedrade över att få frågan, och så tycker vi att det är en unik möjlighet för Tim Bergling Foundation att lyfta frågan och att nå ut med den, säger Klas Bergling, Tims pappa, till TT.

Andreas Sand, vd för Stockholm Live, berättar att idén startades efter hyllningskonserten för Avicii 2019.

Vi kom i kontakt med stiftelsen och där föll pusselbitarna på plats. Vi tog kontakt och presenterade en tanke om att använda en av landets mest kända byggnader som en megafon och symbol för den här frågan, säger han.

Syftet med namnbytet är inte att attrahera ytterligare evenemang och besökare utan främst för att lyfta frågan kring självmord och psykisk ohälsa. Däremot är man beredd på att många fortfarande kommer att kalla arenan för sitt smeknamn Globen.

Det är en arena med ett väldigt känt smeknamn och det får vi leva med. Men vi tror och hoppas att namnet Avicii Arena och dess budskap för att förebygga psykisk ohälsa kommer att tas emot bra av stockholmarna, svenskarna och internationellt, säger Sand.

Tanken är också att det ska bli en samlingsplats för att motverka psykisk ohälsa bland unga och att det ska hållas en musikgala varje år den 5 december.

Klar Bergling tycker det känns overkligt att hans son nu namngett ett av Sveriges mest kända landmärken.

Det är ju fantastiskt. Det här är inget som vi någonsin hade kunnat föreställa oss, och sannolikt inte Tim heller. Det är klart att det är lite spejsat, det kan man lugnt säga.

Tim "Avicii" Bergling föddes 8 september 1989 och var en svensk discjockey, musiker, remixare och musikproducent. Hans genombrott kom 2011 med låten "Levels" och han blev sedan en av de största i världen inom genren elektronisk dansmusik. Han har fått två Grammy-nomineringar. Tim Bergling begick självmord i Muskat i Oman 2018, blott 28 år gammal.

Globen (nu Avicii Arena) är en arena belägen i Globenområdet i stadsdelen Johanneshov i Stockholm. Den invigdes den 19 februari 1989 och är världens största sfäriska byggnad. Sedan 5 februari 2010 leder en gondolbana med två runda gondoler upp till Globens topp, 85,2 meter över marken och 130 meter över havet, med namnet Skyview. Globen drivs av Stockholm Live.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!