Generation Z: Samhället utvecklas i fel riktning

publicerad 6 februari 2023
- av Sofie Persson

En ny rapport visar att åtskilliga unga anser att samhällets framtid ser mörk ut och bedömer att deras generation kommer att få det sämre än tidigare generationer. Samtidigt har familjen blivit viktigare, medan vänner, sex och kärlek tappat i prioritet.

Nu har Ungdomsbarometern (UB) släppt Generationsrapporten 2023: Generation Z, som är en kartläggning av ungdomars beteendemönster och åsikter. Rapporten är baserad på en digital enkätundersökning som personer mellan 15 och 24 år i Sverige tagit del av under perioden 6 oktober till 14 november. Totalt deltog 16 295 ungdomar.

I rapporten kan man se att åtskilliga anser att det inte går särskilt bra för samhället. 55 procent anser att utvecklingen är på väg i fel riktning och hela 45 procent menar att samhällets framtid ser mörk ut. Anledningen till detta svarar man bland annat beror på att det finns en ökad kriminalitet men också att man ser ökad rasism i samhället. Man uppfattar också att klimatkris är en orsak till samhällets nedgång vid sidan av ekonomin. 53 procent unga tror att deras generation kommer att få det sämre än tidigare generationer.

Klimat, jämställdhet och rasism är fortfarande relativt stora orosmoment för unga men har samtidigt blivit mindre viktiga. Även politiska identiteter har minskat. Sedan 2020 har exempelvis de som identifierar sig som ”antirasister” minskat med 14 procent och ligger idag på 21 procent medan identiteten ”miljövän” har minskat fyra procent och idag ligger på 18 procentenheter. Beteckningarna ”konservativ” (5 procent) och ”nationalist” (4 procent) har ökat något. Hela 43 procent anser sig vara politiskt intresserade medan endast 5 procent tror att de kan påverka samhället.

Fler ungdomar svarar idag att familjen är viktigare än de gjorde 2020, men däremot har andelen som tycker att vänner är viktiga sjunkit från 64 procent 2020 till 59 procent. 57 procent av ungdomarna anser att livet är rikt på vänner. Sedan 2011 har även andelen unga som tycker det är viktigt att träffa nya människor sjunkit från 39 procent till 28 procent.

Att gifta sig, träffa den rätta eller skaffa barn ses också som mindre viktigt. Ungdomar som uppger att de är intresserade av sex har även minskat väsentligt, från 43 procent under 2011 till 27 procent 2022.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.