Gällivare rapporterar coronautbrott – stänger ner samhället

publicerad 17 juni 2020
- av Isac Boman
Gällivare inför strikta restriktioner efter coronautbrott.

Gällivare stänger nu ner bibliotek och allmänna anläggningar och kräver att Länstrafiken stoppar all kollektivtrafik till och från orten. Detta eftersom man anser att det sker en okontrollerad smittspridning i den lappländska kommunen.

Vi har nu en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av Covid-19 i kommunen. Region Norrbotten redovisar oroväckande hög insjuknandefrekvens. Vi uppmanar till stor försiktighet. Alla behöver ta sitt ansvar och bidra till att begränsa smittspridningen. Vi är i ett akut läge”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid kommunens krisledningsgrupp säger till SVT att Gällivare nu har länets högsta antal smittade sett till befolkningens storlek och att man därför väljer att ta till drastiska åtgärder.

– Vi kan inte göra en total ”lockdown” av samhället, vi kan bara vädja till alla parter att ta sitt ansvar. Nu är det allvar, förklarar Nieminen.

Både företag som LKAB och kommunala verksamheter inom vård- och omsorg har vittnat om exceptionellt hög sjukfrånvaro, de senare på uppemot 70 procent av de anställda. Alla som kan arbeta hemifrån ska nu beordras att göra detta.

Den politiska ledningen i kommunen har också gett kommunens chefer mandat att flytta om anställda för att kunna fortsätta bedriva kritisk och prioriterad verksamhet. Ytterligare 3,1 miljoner ska dessutom läggas på skyddsutrustning.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!