Frimurare styr politiken i Karlstad

publicerad 13 april 2023
- av Markus Andersson
T.v: Kommunalrådet Linda Larsson (S). T.h: Frimurarlogen i Karlstad.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En granskning visar att flera av Karlstads toppolitiker också är medlemmar i frimurarna. Kommunalrådet Linda Larsson (S) är kritisk till att så många från det beryktade ordenssällskapet återfinns inom den kommunala organisationen.

– Det är klart att det är oroande, säger Larsson.

Det är SVT Nyheter Värmland som rapporterar att en mängd högt uppsatta Karlstadpolitiker också är frimurare – bland annat Per-Samuel Nisser (M) som i flera mandatperioder varit kommunstyrelsens ordförande.

Även oppositionsledaren Alexander Torin (M) och kommunfullmäktiges förste vice ordförande Anders Knape (M) är medlemmar i ordenssällskapet liksom Christian Holm Barenfeld (M), Niklas Wikström (L), Erik Linsson (KD) och landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) som tidigare var kommunalråd.

Ingen av dem vill låta sig intervjuas om sitt medlemskap, och SVT noterar att den som blir upptagen i frimurarna svär löften om trohet och tillgivenhet till sina ordensbröder – och att man också avkrävs ett tystnadslöfte.

Utöver politikerna är också flera tjänstemän, militärer, jurister och företagschefer med i frimurarsällskapet och det finns exempel på hur detta kan leda till jävsituationer.

Ett exempel på en potentiell jävsituation var när det tidigare kommunalrådet Per-Samuel Nisser, frimurare av tionde graden, valdes till revisor för Karlstadregionens räddningstjänstförbund och skulle granska förbundets ekonomi – trots att räddningstjänstförbundets högste chef var ordförande i en av frimurarlogerna.

När SVT ändå försöker få svar på hur makthavarnas medlemskap i ordenssällskapet påverkar deras politiska engagemang är intresset svalt.

– Jag är med i en mängd olika föreningar…medlem i både Färjestad BK…. som kommunen delar ut en del pengar till. Vi har föreningsfrihet i Sverige och jag är inte intresserad av att vara med, säger kommunalrådet och oppositionsledaren Alexander Torin.

– Jag är medlem i ett antal olika föreningar i samhället inom idrott, kultur, kyrka med mera. I övrigt har jag inte några kommentarer kring det, svarar det förre kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Samtliga tillfrågade ger liknande svar och kommunalrådet Linda Larsson (S) menar att det är problematiskt att så många av Karlstads politiker samtidigt är medlemmar i det hemliga sällskapet.

– Det är klart att det är oroande när vi ser att det är så många inom föreningen som också finns i den kommunala organisationen…När man inte öppet berättar vad syftet med föreningen är så vet man ju inte heller när det föreligger jäv.

Hon tillägger att hon har väldigt lite att säga om frimurarorden eftersom människor varken vill berätta om de är medlemmar i i ordenssällskapet eller vad som görs på deras sammankomster.

– Den här typen av gubbiga maktstrukturer med riter från medeltiden känns inte så himla moderna år 2023, menar Larsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!