Finlands före detta försvarsminister förespråkar nordisk union

publicerad 25 januari 2016
Nordens försvarsministrar från vänster Arnór Sigurjónsson, Carl Haglund, Peter Hultqvist, Nicolai Wammen och Øystein Bø vid ett möte i Arvidsjaur, mars 2015

Norden borde fortsätta sitt samarbete och höja det till en ny nivå. Ett exempel på detta vore gemensamt nordiskt medborgarskap, uppgav Finlands före detta försvarsminister Carl Haglund, som leder Svenska folkpartiet SFP, i en intervju med Helsingin Sanomat.

Enligt Carl Haglund brukar nordborna aktivt flytta från land till land, men ändå upplever vissa byråkratiska svårigheter. Enligt honom kan det bland annat vara svårt att öppna ett bankkonto, få en dagvårdsplats till ett barn eller att hyra en bostad. Enligt Haglund skulle gemensamt medborgarskap främja vidare integration.

Haglund förespråkar också en egen ekonomisk union i Norden, ett slags Norden 2.0. Detta skulle enligt Haglund hjälpa till med att lösa flyktingproblemet. Tidigare förespråkade Haglund i en intervju med Hufvudstadsbladet en militär union mellan Finland och Sverige.

Hittills har dock integrationssamarbetet i Norden bromsat till följd av invandringen, som tvingat de nordiska länderna att återuppta gränskontroller och granskning av id-handlingar, vilket dock tros vara en tillfällig åtgärd.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!