Inrikes

Försvarsmakten: Ingen rysk ubåt utanför Lidingö

Publicerad 27 oktober 2018

Faksimil från den video som DN publicerade som visar ett okänt objekt utanför Lidingö.

Den film från i somras som visar ett okänt objekt utanför Lidingö i Stockholm var ingen rysk ubåt. Det slår Försvarsmakten fast.

I torsdags publicerade DN en film som visade ett okänt objekt i vattnet nära Bosön vid Lidingö i Stockholm. Filmen hade tagits i juli tidigare i år.

Flera experter som DN talat med sade att det sannolikt var en ubåt, och spekulationer i sociala medier riktades mot att det skulle ha varit en rysk ubåt. Även Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman gav sig in i spekulationerna.
– Det är mitt i sommaren. Det är mitt på dagen. Det är väldigt nära Stockholms centrum. Det är ett ubåtstorn, som enligt uppgift, är synligt i 20 minuter. Jag delar den slutsatsen att en sådan ubåt torde närmast vilja bli sedd, sade Allan Widman till SVT Nyheter.

Men Försvarsmakten kunde under fredagen meddela att det inte var någon ubåt som filmats. Tidigare hade man inte velat uttala sig kring om det var en främmande ubåt eller inte.

– Det blev ganska mycket uppmärksamhet kring det här och då konstaterade vi att då får vi riva av plåstret. Vi delar inte den analys som Dagens Nyheter har fört fram kring en misstänkt främmande ubåt. För oss är det här ingen ubåt, sade Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth i SVT:s Aktuellt.

Försvarsmakten vill dock inte gå in på vad man tror att de okända objektet är för något. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!