Inrikes

Försvaret vill utöka Natosamarbetet

Publicerad 26 juni 2013

Försvarsmakten ställer sig positiva till att delta vid fler övningar tillsammans med Natos snabbinsatsstyrka, NRF, för att kunna delta i framtida insatser.

Foto: Johannes Tolf/FS23/Försvarsmakten
Foto: Johannes Tolf/FS23/Försvarsmakten

Under onsdagen träffades överbefälhavare från Nato och dess partnerländer i Stockholm för att diskutera strategiska frågor. Den franska natogeneralen  Jean-Paul Paloméros passade på att berömma Gripenplanens insats i Libyen 2011 när landets president Muammar Gaddafi avsattes.

– Sverige är en väldigt pålitlig partner. Vi vet att Nato kan räkna med Sverige närhelst vi måste hantera en kris, sade Paloméros till TT.
Överbefälhavare Sverker Göransson anser att Försvarsmakten borde delta i övningar som sker tillsammans med Natos snabbinsatsstyrka. Han anser att det är nödvändigt för att hålla uppe kvalitén inom försvaret.

– Är vi inte med i övningar kommer vår förmåga att successivt gå ned, sade Göransson till TT.

Det väcker frågan om Sverige ska gå med i NRF:s reservstyrka. Finland har varit medlemmar i NRF sedan 2008. Enligt TT valde Sverige då att avstå då det saknades brett stöd i riksdagen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!