Forskare tvingas lämna Sverige efter teknikalitet

publicerad 27 november 2019
- av Per Nordin
Jin-yu Lu.

En högutbildad taiwanesisk forskare inom biomedicin tvingas lämna Sverige efter sex års studier och arbete i landet. Anledningen är att hennes tjänst inte utannonserades på Arbetsförmedlingens hemsida och att hon började arbeta under tiden som hennes ansökan behandlades.

Jin-yu Lu studerade under två år vid Karolinska institutet i Stockholm och arbetade i medicinsektorn under fyra år innan hennes arbetstillstånd drogs in och hon tvingades lämna landet, skriver The Local.

– Sverige är globalt känt för sina insatser inom teknisk innovation och humanitärt arbete. Detta övertygade mig att åka till Stockholm år 2013, berättar hon för tidningen.

Redan 2015 blev hon medveten om hur komplext regelverket för arbetstillstånd är i landet, när en av hennes vänner från Masterprogrammet nekades tillstånd från Migrationsverket och Migrationsdomstolen på grund av ett administrativt misstag. Tre år senare blev hon av med sitt eget tillstånd.

Två huvudanledningar angavs, den första var att hennes tjänst inte hade utannonserats på Arbetsförmedlingens platsbank innan hon anställdes, något som enligt regelverket krävs. När arbetsgivaren fick reda på detta så lade de dock ut tjänsten på platsbanken.

Det andra misstaget var att hon började arbeta på företaget under tiden som hennes ansökan behandlades istället för att vänta på att den var färdigbehandlad först.

Lu har åkt hem till Taiwan igen och därifrån sökt om ett nytt arbetstillstånd, detta samtidigt som hennes pojkvän och katt är kvar i Stockholm. Hon säger att företaget som anställde henne verkar ha gjort allt i sin makt för att få henne att stanna i Sverige och hoppas att hon kan återvända och arbeta i landet.

Efter att ha blivit tvingad att lämna Sverige gick Lu en kurs i utveckling av vacciner vid Oxfords universitet i Storbritannien och hon har blivit antagen till ytterligare en medicinsk utbildning i landet som fokuserar på medicinsk statistik.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.