Forskare: Troligt med återkommande vaccinationer många år framöver

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 2 januari 2022
- av Isac Boman

I mars 2025 är det fem år sedan coronaviruset upptäcktes i Sverige och repression och massvaccinationer blev snart ett faktum. Något slut på vaccinhetsen kommer det förmodligen inte att bli enligt mikrobiologen Farshid Jalavand, som menar att svenskarna kan tvingas att fortsätta ta sina injektioner i många år framöver.

– Vi kommer inte att kunna bli av med SARS-CoV-2 helt och hållet. Anledningen till det är att det har så brett spektrum av värddjur, det kan smitta så många olika djur. Om vi hade försökt att utrota viruset helt så hade vi behövt vaccinera alla djur i världen som viruset kan smitta, hävdar Jalalvand i en intervju med SVT.

Istället menar han att det är troligt att svenskarna och andra folk tvingas fortsätta ta vaccin och påfyllnadsdoser i många år framöver.


Annonser:


– De vacciner vi har idag kan bli förlegade om det kommer en variant som kringgår immuniteten som man får efter vaccination, fortsätter han och hävdar vidare att de experimentella mRNA-vaccinen är lösningen.

– Det fiffiga med mRNA-vaccinen är att man snabbt kan uppdatera dem.

Enligt Jalavand kommer det även att bli vanligare framöver att människor bär ansiktsmasker i offentliga miljöer men att detta bara är effektivt om många har på sig maskerna.

Enligt Patrik Sundström, digitaliseringschef på Sveriges kommuner och regioner så kommer även fysiska vårdbesök att bli allt ovanligare i Sverige och vården kommer ofta istället att ges ”digitalt” i form av videomöten med läkare och vårdpersonal.

– Självklart kommer det att vara vanligare att många kontakter tas digitalt jämfört med idag, säger han men betonar att det är viktigt att även viss möjlighet till fysisk vård finns kvar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.