Föräldrainitiativ upplyser om risker med massvaccinering av barn

publicerad 7 mars 2022
- av Sofie Persson
Föreningen organiserar föräldrargrupper över hela landet som informerar om riskerna med covidvaccinering av barn.

Vi tillsammans är ett föreningsinitiativ av och med föräldrar och engagerade vuxna som vill att objektiv information om riskerna med covidvaccin för barn ska komma fram.

Föreningen menar att även om man välkomnar Folkhälsomyndighetens beslut att i nuläget inte rekommendera covidvaccin för barn i åldrarna 5-11 år så räcker inte det. Det finns en oro över massvaccineringen av barn och unga eftersom den riskerar barnens hälsa. Barn behöver inte covidvaccin eftersom det dels är låg risk för svår sjukdom och dels för att de flesta barn numera har ett naturligt skydd.

Gör om, gör rätt! Även för äldre barn och unga är risken för att få allvarlig covid-19 nära obefintlig, och för de som blir sjuka finns fungerande behandling och vård. Men barn, speciellt pojkar och unga män riskerar däremot att få hjärtmuskelinflammation av Pfizers mRNA-vaccin”, konstaterar föreningen i en debattartikel (publiceras senare idag på NyD Debatt reds anm).

Man påpekar också att man helt enkelt inte vet hur covidvaccinet påverkar barns immunförsvar och särskilt om man ska ta årliga injektioner.

De långsiktiga riskerna med covidvaccin för barn vet vi heller inget om. Speciellt oroar vi oss för hur återkommande årliga boosterdoser kan påverka barns immunförsvar. Vaccinet är helt onödigt för dem, eftersom de flesta redan haft sjukdomen och har ett mer långvarigt skydd än vad vaccinet kan ge”, skriver man på sin hemsida.

Föreningen konstaterar också att eftersom barn har så låg risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 måste nyttan med vaccinet vara extremt hög för att rättfärdiga injektionerna, men det är den inte i nuläget. I Pzifers nya studie, som publicerades efter ett domstolsbeslut i USA, presenteras tidigare ej känd information om allvarliga biverkningar. Där framgår också att man fått mycket kritik i den del av studien som innefattade barn. Studien använde sig av ett fåtal barn, endast 1131, och man tog även bort barn från studien. Ett exempel är den då 12-åriga Maddy de Garay som idag är förlamad och måste sondmatas.

Därför anser vi att Folkhälsomyndigheten måste ta bort den allmänna rekommendationen av covidvaccin för 12 till 18-åringar och unga vuxna, och istället enbart rekommendera det till barn och unga i riskgrupper”, skriver Vi Tillsammans.


Vi Tillsammans är ett föräldrainitiativ som vill att objektiv information om riskerna med covid-19 och covidvaccin för barn ska komma fram. Syftet är att hjälpa vuxna, med eller utan egna barn, som värnar om barnens hälsa och framtid att hitta och stötta varandra. Föreningen har sedan start samlat alla sorters människor, med olika ursprung, med eller utan barn och både vaccinerade och ovaccinerade för att stötta och informera om barns välmående i dessa tider.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.