Folkhälsomyndigheten: Räkna med nya injektioner – årligen

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 8 februari 2022
- av Markus Andersson
Karin Tegmark Wisell.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under onsdagen upphävs de flesta svenska coronarestriktionerna – men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell är tydlig med att massvaccinationsprogrammen inte är över. Enligt henne kan svenskarna räkna med att uppmanas till nya injektioner – på årlig basis.

Hon utesluter inte heller att man ska få covidvaccinerna godkända att användas även på små barn.

I skattefinansierade SVT:s Agenda säger Tegmark Wisell att de svenska makthavarna inte vill använda sig av mer restriktioner och åtgärder än vad som bedöms vara nödvändigt eftersom ”själva hanteringen riskerar att bli mer skadlig än själva sjukdomen”.

Ändå flaggar hon för att de experimentella covidvaccinationerna med stor sannolikhet kommer att bli återkommande och att hon personligen lutar åt att en årlig injektion är önskvärd – även om det ännu är oklart om detta kommer att gälla för alla grupper.

– Det tror jag kommer behövas. Sedan är det inte säkert att det kommer bli aktuellt för alla över 12 år.

FHM-toppen utesluter inte heller att covidvaccinet kan komma att bli en del av de rekommenderade vaccinationsprogrammen för barn.

– Det är inte uteslutet. Själva vaccinationerna är ju godkända från fem års ålder och många länder har ju valt att rekommendera och vaccinera från fem års ålder, säger hon och tillägger att man från svenskt håll bedömt att det just nu inte finns någon ”vinst” att vaccinera så unga barn.

– Men det kommer vi att behöva ompröva allt eftersom pandemin fortsätter att utvecklas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!