MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 1 mars 2024

fredag 1 mars 2024

Folkhälsomyndigheten om coronavaccinet: Allvarliga skador kan inte uteslutas

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 25 november 2020
- av Isac Boman
Det går inte att garantera ett vaccin utan biverkningar, tillstår Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson konstaterar att man inte kan utesluta allvarliga hälsoskador av coronavaccinet. I en intervju i SVT:s Agenda menar han dock att ”mycket talar för” att detta kommer att vara säkrare än det mot svininfluensan, vilket orsakade livslånga men för de hundratals barn som drabbades av svår narkolepsi till följd av vaccinationerna.

I det skattefinansierade programmet berättar Johan Carlsson att det mesta tyder på att den breda svenska allmänheten kommer att få tillgång till vaccinet om ungefär ett år.

Statskanalen SVT har också gjort en undersökning med Novus som uppger att 26 procent av svenskarna inte vill vaccinera sig – en minskning från 36 procent i augusti. Carlson påstår sig vara förstående till motståndet, men menar att detta förmodligen beror på att inget vaccin ännu har blivit godkänt.

– Innan vi börjar en vaccinationskampanj ska vi veta mer, säger han men tillägger samtidigt att ett vaccin aldrig är helt fritt från biverkningar.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör måste minst 60 – 70 procent av svenskarna ta vaccinet för att viruset ska utrotas och även om han är vaccinförespråkare anser han att alla bör göra en ”rimlig avvägning” kring huruvida de vill ta vaccinet eller inte.

– Det handlar inte om skam och skuld. Det kan finnas rimliga tvivel. Men alla måste få fundera över det här och vilken väg man bör gå. Då brukar det vara så i Sverige att de flesta väljer att ta vaccin, säger han.

Även socialministern Lena Hallengren (S) hoppas på att fler människor i Sverige och resten av världen ska ställa sig positiva till coronavaccinet. Trots hälsoriskerna och tydliga rapporter om att den så kallade coronapandemin kraftigt har överdrivits samt att botemedel därtill redan finns tillgängliga i form av hydroxiklorokinbaserad behandling, håller hon fast vid regeringens sedan länge inslagna linje att ingen annan tänkbar lösning finns vid sidan av massvaccinationer.

– Men det är klart att vi vill och vi behöver ju, inte bara i Sverige utan globalt att människor vaccinerar sig. Vi vill ju inte leva med covid-19 som en sjukdom som förlamar våra samhällen på det sätt som vi nu upplever, tillägger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend