FN-sändebud blir Årets Svensk i Världen

publicerad 30 maj 2016
Staffan de Mistura

Priset som Årets Svensk i Världen, som delas ut av Föreningen Svenskar i Världen, går i år till FN-sändebudet och diplomaten Staffan de Mistura.

Sedan 1988 tilldelar Föreningen Svenskar i Världen årligen ut priset till den svensk ”som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, vetenskap, idrott eller inom det humanitära området”.

I år går priset till den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, som är FN:s sändebud till Syrien och ordförande för det Europeiska fredsinstitutet.

I juryns nominering kan man läsa följande:

”Utmärkande för Staffan de Misturas gärning har varit – och är – att medverka till att lindra lidande vid humanitära katastrofer och att med diplomati söka fredliga lösningar i krigs- och konfliktområden. Beslutsamhet, engagemang och stort yrkeskunnande är egenskaper som tillskrivs honom. Hans gärning bärs upp av en genuin humanism och integritet.”

Bland tidigare pristagare finns namn som Ingvar Kamprad, Hans Blix, Peter Wallenberg, Håkan Lans och Adolf Lundin.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.