Flera fel i rösträkningen i Stockholm

publicerad 11 oktober 2018

Flera fel har begåtts i rösträkningen i Stockholms län till valet, enligt en ny granskning av rösträkningen i Länsstyrelsen i Stockholm.

SVT Nyheter Stockholms utsända reporter valde att själv räkna flera av personrösterna från valet som Länsstyrelsen i Stockholm sparat i sitt arkiv. Granskningen, där stickprovskontroller utfördes för flera distrikts personröster, visar på felaktigheter i rösträkningen.

Vi hittar två personkryss till riksdagen som inte räknats in och registrerats. Och vår granskning visar dessutom att det helt saknas dokumentation över vilka fel som räknare gjort, eftersom Länsstyrelsen inte protokollför sina egna omräkningar. Man suddar helt enkelt bara de felaktiga siffrorna i blyerts. När vi begär ut avvikelserapport om rösträknarna som fick sluta och felregistreringarna de gjort, får vi ett nästan tomt papper, med en liten bristfällig anteckning”, skriver SVT Nyheter Stockholm.

Sedan tidigare har SVT och Nya Dagbladet rapporterat om hur rösträknare i Stockholm skickats hem eftersom de räknat fel vid flera tillfällen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!