Fler ansöker om skuldsanering – men de flesta får avslag

Välfärdskollapsen

publicerad 24 september 2024
- av Jan Sundstedt
Hushåll ekonomi
Allt fler svenska hushåll får avslag på ansökan om skuldsanering.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ansökningar om skuldsanering fortsätter att ligga på en hög nivå men sex av tio ansökningar beviljas inte, visar Kronofogdens statistik för första halvåret 2024.

Under årets första sex månader ansökte över 17 000 personer om skuldsanering, en ökning med drygt 23 procent jämfört med samma period 2022. Dock är det bara knappt fyra av tio ansökningar som beviljas.

Många ansökningar avslås då de inte uppfyller de strikta krav som ställs för skuldsanering, uppger Kronofogdemyndigheten i ett pressmeddelande.

Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, förklarar att många ansökningar gäller personer med mer tillfälliga ekonomiska problem, en grupp som skuldsanering inte är till för.

Många ansökningar handlar om mer tillfälliga ekonomiska svårigheter, och det är inte den gruppen skuldsanering riktar sig till. Skuldsanering är ingen genväg, utan en sista utväg, konstaterar han.

Hårda krav

För att beviljas skuldsanering krävs att den sökande kan visa att dennes skulder inte kan betalas tillbaka inom 7–15 år samt att försök gjorts för att förbättra den ekonomiska situationen, vilket kan innebära att man tagit initiativ för att minska utgifter, öka inkomster eller få kontroll över ett spelmissbruk.

Vi ger alltid rådet att vara aktiv. Vänta inte med att agera tills du får svar på din ansökan, risken är då att skulderna bara fortsätter att öka, säger Lindh, och uppmanar de som behöver råd att kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.

En oroande trend är att fler äldre ansöker om skuldsanering. Antalet ansökningar från kvinnor över 65 år har ökat med 13 procent sedan årsskiftet.

Många äldre har svårt att påverka sina inkomster och har drabbats hårt av de senaste årens ökade kostnader. Det finns många i gruppen äldre som troligen uppfyller kraven, men som tidigare inte ansökt om skuldsanering.

Det finns även stora regionala skillnader. I Västerbottens län har antalet ansökningar ökat mest, med 28 procent, medan Kronobergs län har sett en minskning på 25 procent. Samtidigt har antalet ansökningar i åldersgruppen 18–30 minskat med 13 procent jämfört med samma period förra året.

Fakta skuldsanering

Skuldsanering innebär i regel att man betalar delar av sin skuld enligt en betalningsplan och lever på existensminimum i fem år – inkomst däröver går till att betala skulden. Man är skuldfri när skuldsaneringen avslutas.

Innan man ansöker om skuldsanering

  • Kontakta den du är skyldig pengar. Kanske kan ni komma överens om att dela upp betalningen eller hitta en annan lösning.
  • Försök öka dina inkomster till exempel genom att söka jobb, bidrag som du kan ha rätt till eller sälja saker som du inte behöver.
  • Betala på dina skulder så gott du kan – har du löneutmätning så är det ett sätt att betala.
  • Undvik nya skulder.
  • Gör en budget och anpassa din ekonomi så att du klarar dig månad till månad på det som du får behålla efter löneutmätning.
  • Se över dina kostnader, kanske finns det billigare alternativ för dina fasta kostnader eller abonnemang, och prenumerationer som du kan klara dig utan.
  • Sök hjälp hos budget- och skuldrådgivning i din kommun.

Källa: via.tt.se/Kronofogden

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!