Försvarets nedskärningar

Finansministern nekar försvaret miljarder

Försvarsmakten har begärt att årligen få fyra miljarder kronor i ökade anslag fram tills 2019. Men finansdepartementet vill endast ge försvaret 500 miljoner per år, vilket är en åttondel av den summan som Försvarsmakten begärt.

Finansdepartementets, med finansminister Magdalena Andersson (S), bud är långt lägre än det som försvaret begärt som minimum. Finansdepartementet vill att en summa på två miljarder kronor ska delas upp tills 2019, avslöjar Svenska Dagbladet.

Magdalena Anderssons partikollega, försvarsminister Peter Hultqvist, var en stark kritiker till de nedskärningar som den tidigare alliansregering genomförde när han satt i ordförande för försvarsutskottet.
Tills april ska förhandlingarna inom regeringskansliet vara klara och försvarsanlagen för de närmaste åren vara spikade. Sista ordet kommer dock statsminister Stefan Löfven att få.

Försvarsmakten har enligt Svenska Dagbladet tidigare begärt 15 extra miljarder för att bland annat beställa in 10 extra Jas Gripen jaktflyg, en ny ubåt och nya robotsystem.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!