Feministiskt Initiativ: Snus bygger på barnarbete

publicerad 16 maj 2019
- av Markus Andersson
Farida Al-Abani.

I en debattartikel går Feministiskt Initiativs partiledare Farida Al-Abani till attack mot snuset som hon menar vilar på en grund av barnarbete och miljöförstörelse. Hon menar också att något svenskt snus överhuvudtaget inte existerar.

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna och Moderaterna gått ut med att de vill arbeta för att tillåta fortsatt försäljning av snus i Sverige men också verka för att det ska få exporteras inom EU. Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna har en än mer tydlig hållning och menar att snus är en del av den svenska kulturen och något som gör Sverige unikt.

Al-Abani håller inte med och skriver att eftersom den sista stora svenska tobaksodlingen lades ner 1964 så har det heller inte funnits något svenskt snus på 50 år och att snuset medför lidande för människor och natur.

Sanningen är alltså att det så kallade svenska snuset som vi nästan ser som ett kulturarv, det snuset vilar idag på utnyttjande av människor och natur. Det vilar på barnarbete, på skogsskövling och miljöförstörelse”, skriver hon bland annat på svt.se.

Hon får dock kraftfullt mothugg av den moderate riksdagsledamoten Jörgen Warnborn som kandiderar i EU-valet som tredjenamn. Han menar att snus har varit en del av svensk kultur i 200 år och att det är att föredra framför rökning.

I dag är nämligen EU:s tobakspolitik galen. Export och försäljning av snus är förbjudet i alla EU-länder förutom Sverige. Samtidigt fortsätter rökningen att skörda offer i snabb takt över hela Europa.”

Han frågar sig vidare varför snus inte ska vara tillåtet när betydligt farligare och hälsovådligare tobaksprodukter säljs inom hela unionen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!