Femen protesterade nakna i Stockholmsmoské

publicerad 30 juni 2013

Under lördagen stormades Stockholmsmoskén på Södermalm av tre barbröstade kvinnor från den välkända feministorganisationen Femen.

De tre aktivisterna kom från Tunisien, Egypten och Sverige. De slet av sig kläderna på överkroppen i moskéns foajé och skanderade slagord på engelska som ”No sharia!” och ”Free women!”, uppger TT.

– Vi valde moskén eftersom det är en symbol för det religiösa. Det är viktigt att visa att man ska kunna göra en sådan här aktion utan att bli hotad till livet eller bli kallad hora, säger Jenny, Femens talesperson i Sverige som deltog i aktionen, till Aftonbladet.

Polis kallades till platsen och kunde efter ett mindre handgemäng gripa kvinnorna som står misstänkta för ofredande och förargelseväckande beteende.

Nakenprotesten har gett eko i nyhetsvärlden. Bland annat tyska Die Welt, libanesiska The Daily Star och israeliska Jerusalem Post  har skrivit om Femens protestaktion.


Fakta Femen:

Femen är en feministisk protestgrupp från Ukraina som bildades 2008 av Anna Hutsol.

Gruppen är internationellt känd för att ha arrangerat toplessdemonstrationer i ett flertal länder

I oktober 2012 hävdade Femen att man hade omkring 40 aktivister i Ukraina, och ytterligare 100 utomlands.

 

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.