Federley får nytt personporträtt på SVT

publicerad 22 maj 2023
- av Sofie Persson
Fredrick Federley i SVT:s dokumentär.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare C-politikern och EU-parlamentarikern Fredrick Federley som hade en nära relation med en dömd pedofil får nu ett eget personporträtt på skattefinansierade SVT.

I dokumentären försvarar han relationen och berättar att de fortfarande har kontakt – även om det inte längre är i en kärleksrelation.

Det var under 2020 som uppgifter gällande att C-politikern Fredrick Federley haft en relation med en dömd pedofil kom fram. Mannen ifråga dömdes 2014 till fängelse för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, samt även för fler sexualbrott mot barn. Enligt uppgifter ska Federley ha känt till övergreppen, men valt att tiga, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Federley avgick strax därpå från sina uppdrag i Centerpartiet efter omfattande kritik både från allmänhet och politiker. Under 2021 kom han dock tillbaka och meddelade att han skulle kandidera till Kyrkovalet i sin hemkommun Gagnef, något han dock valde att dra tillbaka redan dagen efter. Federley fick även tala ut i SVT:s intervjuprogram med Carina Bergfeldt där han beklagade sig över att media “smetat” pedofilens dom över honom, vilket gjorde att han inte kunde fortsätta som politiker. Journalisten Hanna Hellquist gjorde i programmet ett uppmärksammat inspel där hon sade att det inte har med att “göra så mycket om du är politiker, frågan är väl mer varför man ligger med någon som har legat med barn?”

Nu har statskanalen beslutat släppa ett nytt personporträtt av Federley och hur han påverkats av händelsen i dokumentären “Persona non grata”.

I programmet berättar Federley om när han fick reda på att mannen i fråga suttit i fängelse och hävdar då att han endast frågade om han mördat någon, varpå mannen svarade nej. Han menar att han inte frågade om varför han fått fängelsestraff.

Ja, då får det vara så att det finns en andra chans för människor, säger han.

Han berättar också att han har en begränsad kontakt med pedofilen idag, trots att ett flertal råder honom att ta avstånd. Bland annat medverkar Patrik Sjöberg, som öppet talat om de sexuella övergrepp han utsatts för som barn, i dokumentären och uppmanar Federley att ta avstånd från pedofilen och menar att han borde förstå att “politikerambitionen är bortblåst nu”.

Federley håller själv dock inte med och menar att de människor som släpps ut från fängelset bör få träffa andra människor samt att det är “helt ovidkommande” om han själv kände till pedofilens dom eller inte. Vidare står han fast vid sin åsikt att man ska kunna dejta någon som har den här typen av dom.

Ska man få dejta någon som har en dom av det här slaget? Ja, även förtroendevald och offentlig person ska kunna göra det, menar Federley.

Idag studerar den tidigare politikern teologi i Uppsala för att bli präst och arbetar samtidigt deltid som bland annat lärarvikarie.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!