Federley kände till sambons barnvåldtäkter redan i somras

publicerad 10 december 2020
- av Per Nordin
Den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya uppgifter visar att den den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley redan i början av sommaren kände till att hans sambo var en dömd pedofil. Federley valde dock att tiga och hemlighålla sin sambos övergrepp ända tills han blev konfronterad när uppgifterna läckte i pressen.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att Fredrick Federley fram tills nyligen var sambo med en dömd pedofil, som 2014 dömdes för inte mindre än 22 våldtäkter mot barn. Uppgifter vid tidpunkten pekade på att Federley kände till mannens övergrepp redan i september men valt att tiga om dess. Nu visar det sig dock att den livsstilsliberale C-toppen kände till pedofilens förehavanden betydligt längre än så.

Skattefinansierade SVT skriver att man fått tillgång till ett brev från personer med stor insyn i Federleys liv och övrigt kompletterande information som visar att Federley redan i juni kände till att hans sambos suttit i fängelse för övergrepp på barn – men fortsatte trots detta relationen.

Centerpartiets ledning ska också ha fått in uppgifter om att en orosanmälan lämnats in mot Federley eftersom han levde med en dömd pedofil, och att Federley då ska ha ”antytt” att han genom kontakter på Säkerhetspolisen skulle kunna ta reda på vem som gjort anmälan- ett uttalande som upplevdes som mycket hotfullt.

Fredrick Federley är för närvarande sjukskriven och har tagit en ”paus” från politiken, och han vill heller inte ge några intervjuer. Partiets ledning har också konstaterat att Federleys förtroende har ”skadats” av uppgifterna.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur Federley ska ha blivit mycket upprörd när Kriminalvården kallat in honom till möte tillsammans med den pedofildömde sambon och då menade att hans egen politiska karriär kunde hotas om informationen om övergreppen blev allmän känd. Fria Tider har också uppmärksammat hur barnvåldtäktsmannen hjälpte Federley att spela in “Fredag med Fredrick” – ett program som C-toppen sedan lade upp på sina sociala medier för att öka sin politiska popularitet. Minst en av filmerna ska ha laddats upp efter mötet med Kriminalvården.

Andra uppgifter gör gällande att Federley har haft nära kontakt med ytterligare två dömda pedofiler – en dömd för barnpornografibrott och en för sexuella övergrepp mot barn. Även Annie Lööf har pekats ut som vän till en av pedofilerna – något hon själv har dementerat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!