Fast tjänst utan provanställning till asylanter i Halmstad – ska rädda dem från utvisning

publicerad 17 september 2020
- av Per Nordin
Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsutskottet i Halmstad.

Kommunen har beslutat att man ska gynna asylsökande i sina anställningsrutiner. Asylsökande som har rätt kvalifikationer ska erbjudas fast tjänst utan att först behöva genomgå någon provanställning – eftersom de annars riskerar att utvisas.

Den alliansstyrda kommunen motiverar den utvidgade diskrimineringen mot svenska medborgare med att de asylsökande till skillnad från övriga grupper riskerar att utvisas om de inte får fast anställning direkt.

Bakgrunden till detta är den så kallade ”gymnasielagen” som infördes för att ge ett stort antalet afghaner utan asylskäl permanenta uppehållstillstånd. Enligt denna har asylsökande sex månader på sig efter avslutad utbildning att bevisa att de har en anställning minst två år framåt – annars riskerar de utvisning.

– Vi står i ett läge där vi har tre personer som snart är färdiga undersköterskor, som har lärt sig svenska men som omfattas av den här lagen. Det räcker inte med en provanställning för att de ska få stanna, utan det krävs en varaktig anställning, förklarar Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsutskottet för Hallandsposten.

Hon menar vidare att det hade varit ”slöseri” att inte erbjuda de asylsökande fast anställning direkt och att det är en del i ”integrationsarbetet”. Varför inte svenska medborgare erbjuds samma generösa villkor framgår dock inte klart.

Enligt förhandlingschefen Leif Johansson handlar det också om att ”stärka vårt mångfaldsarbete” och han menar att det absolut inte handlar om någon gräddfil för asylanter.

Andŕea Skoglund från Sverigedemokraterna är mycket kritisk och menar att asylanterna till att börja med fick uppehållstillstånd så att de skulle kunna bli färdiga med sina studier och att de saknar skyddsskäl.

– Kraven för att de ska få stanna är tydliga och nu väljer vi att frångå dem. Vi ger alltså fördelar till en liten grupp och det tycker jag blir orättvist mot andra som kämpat länge för att få komma in på arbetsmarknaden.

– Det blir orättvist mot andra som kommer hit och orättvist mot arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden, fortsätter hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!