Fängelse och utvisning efter organiserade fickstölder

publicerad 17 mars 2021
- av Per Nordin
Ficktjuvarna utsatte främst äldre och krogbesökare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tre män, två i Stockholm och en i Linköping, döms till fängelse och utvisning efter organiserade fickstölder. Offren har varit äldre skyddslösa personer, samt krogbesökare. Tingsrätten kallar brottsligheten ”särskilt vidrig”.

Två av männen, 33 och 47 år gamla, har utfört omfattande och organiserade fickstölder i Stockholms län under åren 2015-2019. Efter att åklagare utfärdat en europeisk arresteringsorder greps männen i Tyskland samt Rumänien. Männen är organiserade och ingår i en gruppering med ett flertal personer, rapporterar polisen i Stockholms län.

Männens offer har främst varit försvarslösa äldre människor eller kroggäster. Deras modus operandi har varit att förfölja offren från en butik, vilseleds dem genom att bland annat lämna över något föremål eller på annat sätt distrahera dem för att komma över plånboken. På kvällarna och nätterna har gärningsmännen tjuvkikat på sina offer då de slagit in ofta koden vid bankomaten och sedan kommit över kortet. De har sedan både tagit ut pengar själva, men även handlat med korten i butiker. Pengar har sedan skickats hem till hemlandet via växlingskontor.

I domen skriver tingsrätten att den omfattande brottsligheten som männen ägnat sig åt bör anses som “särskilt vidrig” då den riktat sig mot äldre skyddslösa människor. Vidare fastslår tingsrätten att båda männen saknar all anknytning till Sverige och att de endast har vistats i landet för att begå brott. Att männen kommer att fortsätta sin kriminella verksamhet i Sverige är högst troligt och därför döms de till utvisning. De döms även till fängelse i tre år och sex månader, respektive ett år och sex månader.

En ytterligare ficktjuv döms till fyra års fängelse och utvisning efter en stor mängd stölder i Östergötland, Västergötland och Småland. Tjuven främsta offer var kvinnor i 80-årsåldern. Domen från Linköpings tingsrätt är på över 200 sidor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!