Faluns S-kvinnor upprörda över pressfrihet

publicerad 23 augusti 2018
- av Alexander Almqvist
Två av de S-kvinnor som försökte förbjuda Nya Dagbladet från att fotografera och dokumentera aktiviteterna i Falun

Under Alternativ för Sveriges torgmöte i Falun försökte flera S-kvinnor som samtidigt hade ett tält på samma torg förbjuda Nya Dagbladets utsända att fotografera och filma. Det är dock inte första gången som oberoende medier ifrågasätts.

Vid Geislerska parken i Falun höll partiet Alternativ för Sverige torgmöte vid lunchtid. Samtidigt hade kommunen gett tillstånd för Socialdemokraterna att ha torgmöte och tält på samma torg vid samma tidpunkt vilket troligtvis var en miss från kommunen och polisen i planeringen.

På plats vid Socialdemokraternas tält var företrädare för S-kvinnor som är partiets kvinnoförbund. Nya Dagbladets utsända reportrar som var på plats för att fotografera och filma på torget möttes dock av ett fientligt agerande från flera S-kvinnor. Vid partiets tält fanns bland andra S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson, tillika riksdagsledamot, och förbundssekreterare Susanne Andersson som befinner sig på valturné i landet.

S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson i diskussion med NyD:s Markus Andersson. Foto: Nya Dagbladet

Trots att företrädarna var ute för att marknadsföra sitt eget parti i egenskap av offentliga personer blev man av någon anledning hysterisk över att komma med på fotografier på allmän plats. Flera företrädare vars parti sitter i regeringen hävdade att medier måste ha tillstånd för att fotografera och filma på allmän plats och hotade med att stämma tidningen om något fotografi publicerades. Detta är givetvis något som inte stämmer.

S-kvinnorna försökte ömsom hota ömsom avvisa våra utsända från den allmänna platsen utan att kunna motivera varför vi inte skulle ha rätt att vistas på platsen. Socialdemokraternas aktivitet var för övrigt inte i fokus för de utsända.

Nya Dagbladets chefredaktör tvingas förklara hur Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen fungerar i Sverige. Foto: Nya Dagbladet

Nya Dagbladet är en av Sveriges få helt oberoende dagstidningar och bland både politiker och näringsliv finns tendenser att det uppfattas som närmast hotfullt med tidningar som inte ägs av stora mediehus eller koncerner. Den oberoende journalistiken är just därför hotad och få redaktioner kan rapportera fritt om händelser och ämnen utan pekpinnar från externa ägare.

Nya Dagbladet kommer aldrig att ge vika från hot och skrämseltaktik från politiker som inte tål att bli granskade eller fotograferade i egenskap av offentliga personer på allmän plats.

Stöd i vårt arbete har vi i den svenska Tryckfrihetsförordningen, Yttrandefrihetsgrundlagen och i tidningens utgivningsbevis vilket medger vissa undantag i PUL och GDPR kring vad som gäller vid fotografering och publicering där personer kan identifieras.

Det står därför tidningen fritt att publicera bilder på de socialdemokratiska S-kvinnor som försökte hindra fri press från att rapportera och dokumentera dagens aktiviteter i Falun.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!