Inrikes

EU-länder tillåts bomba i Sverige

Det franska stridsplanet Dassault Rafale

EU-länder får “testa” robotsystem och stridsplan på en bas i Norrbotten i ett “fördjupade försvarssamarbete”. I realiteten får vapenindustrins bomber släppas på svensk mark i samarbete med de länder som köpt dem, menar kritiker.

Sveriges Radio skriver i artikeln EU-länder får testa robotsystem och stridsplan utanför Jokkmokk att Sverige “erbjuder” andra EU-länder att använda övnings- och provbasen Vidsel utanför Jokkmokk i Norrbotten för att testa diverse nya robotsystem och stridsplan. Det beskrivs som ett “bidrag” till EU och bombningarna kan i princip starta redan om en vecka, den 13 november 2017.
Vi kan ju erbjuda prov, test och försök av militär materiel: missiler, flygplan, drönare. Ja, allt som flyger.

Vår fördel är att vi har Europas största provområde över land”, sa Mats Hakkarainen, platschef för Vidsel till SR.

Det har tidigare rapporterats att Europas största militära drönare Dassault Neuron skulle testas i Norrbotten 2015. Nu blir det mer av den sortens aktiviteter.

Testområdet i Vidsel utanför Jokkmokk används redan för att testa robotar, stridsflygplan och drönare, och flera EU-länder är redan kunder, skriver SR.

Förhandlingar pågår om villkoren för att ”få vara med”, skriver SR. De deltagande länderna: ”måste vara beredda att satsa mera pengar på försvaret och att bidra med militär förmåga till EU:s mest krävande militära insatser”.

 

Källa: NewsVoice

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!