EU-länder tillåts bomba i Sverige

publicerad 8 november 2017
Det franska stridsplanet Dassault Rafale

EU-länder får ”testa” robotsystem och stridsplan på en bas i Norrbotten i ett ”fördjupade försvarssamarbete”. I realiteten får vapenindustrins bomber släppas på svensk mark i samarbete med de länder som köpt dem, menar kritiker.

Sveriges Radio skriver i artikeln EU-länder får testa robotsystem och stridsplan utanför Jokkmokk att Sverige ”erbjuder” andra EU-länder att använda övnings- och provbasen Vidsel utanför Jokkmokk i Norrbotten för att testa diverse nya robotsystem och stridsplan. Det beskrivs som ett ”bidrag” till EU och bombningarna kan i princip starta redan om en vecka, den 13 november 2017.

Vi kan ju erbjuda prov, test och försök av militär materiel: missiler, flygplan, drönare. Ja, allt som flyger.

Vår fördel är att vi har Europas största provområde över land”, sa Mats Hakkarainen, platschef för Vidsel till SR.

Det har tidigare rapporterats att Europas största militära drönare Dassault Neuron skulle testas i Norrbotten 2015. Nu blir det mer av den sortens aktiviteter.

Testområdet i Vidsel utanför Jokkmokk används redan för att testa robotar, stridsflygplan och drönare, och flera EU-länder är redan kunder, skriver SR.

Förhandlingar pågår om villkoren för att ”få vara med”, skriver SR. De deltagande länderna: ”måste vara beredda att satsa mera pengar på försvaret och att bidra med militär förmåga till EU:s mest krävande militära insatser”.

 

Källa: NewsVoice
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.