EU delade ut över 800 000 medborgarskap 2017 – Sverige i topp

publicerad 13 mars 2019

825 000 medborgarskap delades ut i EU-länderna under 2017. Sverige befann sig i toppskiktet och gav fler syrier och somalier medborgarskap än alla övriga EU-länder tillsammans.

54,5 procent av de somalier som fick medborgarskap i ett EU-land fick det i Sverige. För syrier var siffran ännu högre – 63,6 procent och för statslösa hela 77,8 procent, visar siffror ifrån Eurostat.

Endast de folkrika länderna England, Italien, Frankrike och Tyskland delade ut fler medborgarskap totalt än Sverige som kom på en sammanlagd femteplats med 68 896 nya medborgarskap. Omräknat per capita innebär det en förstaplats för Sverige då ettan Italien som delade ut 146 605 medborgarskap samtidigt har sex gånger Sveriges befolkning.

Sverige var också det land som delade ut flest medborgarskap per utlänning, med 8,2 utdelade medborgarskap per 100 utlänningar i landet.

Den allra största gruppen av de som blev tilldelade medborgarskap i ett EU-land var marockaner, följt av albaner, indier och turkar. 62,2 procent av de nya medborgarskapen gavs till människor från länder utanför Europa.

I Norden är det Sverige som avviker och svenska myndigheter delade ut betydligt fler medborgarskap än de övriga fyra länderna tillsammans.

 

Källa: Eurostat
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.