Eon förstörde fornlämningar på norra Öland

publicerad 2 april 2021
- av Per Nordin
Eon kan åtalas för förstörelsen.

Flera unika fornlämningar har skadats av att elföretaget Eon och dess underleverantör grävt ner elkablar på platsen.

Eon uppges ha grävt på den kända platsen som kallas Skäftekärr trots att den var uppmärkt och menar själva att de helt enkelt glömt att ta kontakt med Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen.

Det beror helt enkelt på den mänskliga faktorn, säger Eons presschef Filip Annas.

Företaget kan nu komma att åtalas eftersom det är olagligt att förstöra fornminnen. Länsstyrelsen i Kalmar har lämnat in en anmälan om misstänkt brott till polisen.

En forntida gravläggning, en domarring och grunden till ett järnåldershus ska ha förstörts i grävningen.

Det är en skandal av stora mått, säger arkeologen Jan-Henrik Fallgren till skattefinansierade SVT.

Fallgren kunde knappt tro sina ögon när han upptäckte att flera av fornlämningarna blivit förstörda av företaget. Han säger att Skäftekärr är en nästan lika känd plats som Birka i Mälaren. För SVT visar han upp vimplar som är fästa på grenar och kvistar på platsen och där man kan läsa att området är uppmärkt som en fornlämning.

Vi kommer aldrig att kunna få svar på vad som fanns här i marken, eller svar på hur de levde just här. Det är förstört, säger Fallström.

Händelsen har väckt ilska bland historie- och arkeologiintresserade. Bland annat så har Nordiska Asa-samfundet manat till bojkott av Eon.

“I fjorton dagar grävde Eon och dess underentreprenörer i området kring Skäftekärr och dess ekopark på norra Öland, innan det uppmärksammades av Länsstyrelsen och förstörelsen stoppades. Detta område är internationellt känt för sina omfattande och välbevarade fornminnen från järnåldern. Järnålders husgrunder, gravfält och andra fornminnen förstördes. Detta är inte acceptabelt, varför Nordiska Asa-samfundet uppmanar till bojkott av Eon i den utsträckning det är möjligt.”, skriver samfundet på sin hemsida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!