Enström vägrar fördöma Saudiarabien

publicerad 10 mars 2015

Efter att utrikesminister Margot Wallströms tal inför Arabförbundet stoppats av Saudiarabien kritiseras nu regeringen av den förre försvarsministern Karin Enström (M).

Karin Enström är idag Moderaternas utrikespolitiske talesperson och var mellan 2012-2014 Sveriges försvarsminister. Hon var den som ersatte Sten Tolgfors på posten efter att han avgick i samband med att det avslöjats att Sverige i hemlighet planerade att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.

När utrikesminister Margot Wallström (S) på måndagen skulle hålla tal inför Arabförbundet stoppades hon av Saudiarabien, enligt Wallström på grund av att Sveriges uppmärksammande av “demokrati och mänskliga rättigheter”.

Men Moderaternas Karin Enström kritiserar inte Saudiarabien. Istället är hon kritisk till att regeringen inte lyckades framföra talet.

På SVT:s fråga om Enström inte kritiserar Saudiarabien svarar hon så här:

Det är klart att det är väldigt olyckligt att först bli inbjuden och sen inte få hålla sitt tal.

Nyligen har Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven utsatts för en kritikstorm efter att Svenska Dagbladet avslöjat att det omstridda vapenavtalet mellan Sverige och Saudiarabien inte kommer att avslutas. Detta för att Sverige vill stärka sin position inom FN och gå med i säkerhetsrådet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!