En av fyra svenskar beredd att beväpna sig

publicerad 31 mars 2014

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If är 24 procent av Sveriges befolkning redo att använda ett vapen eller tillhygge i händelse av inbrott på ens egendom.

Undersökningen visade dessutom att en majoritet, 53 procent, av svenskarna skulle vara beredda att gå med i ett medborgargarde för att understödja polisens arbete i sitt bostadsområde.

Resultatet från undersökningen visar att det finns en allmän oro hos svensken att man inte känner sig säker och inte litar på att polisen klarar av att bekämpa brottsligheten.

– Polisen behöver jobba hårdare på att klara upp de här brotten. Att råka ut för inbrott i sitt hem är mer än bara en ekonomisk förlust. Det är ett intrång i det  privata som ofta tar väldigt lång tid att komma över. Jag förstår att människor vill freda sitt hem och närområde. Fast ansvaret måste alltid ligga på polisen i första hand, säger Göran Kellner, utredningschef på If, i ett pressemeddelande.

Varje år inträffar  runt 20 000 bostadsinbrott enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) och trenden är att de ökar. Endast fyra procent av inbrotten klaras upp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!