Inrikes

Ekobrottsmyndigheten utreder Centerpartiet

Centerpartiets internationella stiftelse, CIS, har polisanmälts eftersom miljontals kronor försvunnit i samband med partiets fleråriga biståndsprojekt i Irak, skriver Ekot.

Det är stiftelsen själva som har polisanmält. Nu riskerar man att bli tvingade att betala tillbaka biståndspengar. Så mycket som 3,2 miljoner kronor kan behövas betalas tillbaka till Sida. Ekot avslöjar även att Ekobrottsmyndigheten utreder fallet.
Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) är inblandad. Foto: Globaljuggler/CC-BY-SA-3.0
Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) är inblandad. Foto: Globaljuggler/CC-BY-SA-3.0

– Det är så här att i Centerpartiet internationella stiftelse har vi gjort en intern projektutvärdering när vi skulle slututvärdera till Sida och de felaktigheter som vi hittade pekar på att ett brott kan ha begåtts av något slag. Då har vi en skyldighet att anmäla det, säger ordföranden, riksdagsledamoten Ulrika Carlsson till Ekot.

Projektet leddes av Abir Al-Sahlani, nu riksdagsledamot och medlem i partistyrelsen, och hon har också varit mottagare av de 3,2 miljoner kronorna. Hennes pappa Abid Al-Sahlani är enligt Sida den som organiserat Iraksatsningen år 2009 och 2010.

Pappan Abid Al-Sahlani var även partiledare för det parti som fått stöd av Centerpartiets internationella stiftelse och Abir Al-Sahlani var då anställd som politiskt sakkunnig hos Centerpartiet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!