Ekobrottsmyndigheten utreder Centerpartiet

publicerad 16 augusti 2013

Centerpartiets internationella stiftelse, CIS, har polisanmälts eftersom miljontals kronor försvunnit i samband med partiets fleråriga biståndsprojekt i Irak, skriver Ekot.

Det är stiftelsen själva som har polisanmält. Nu riskerar man att bli tvingade att betala tillbaka biståndspengar. Så mycket som 3,2 miljoner kronor kan behövas betalas tillbaka till Sida. Ekot avslöjar även att Ekobrottsmyndigheten utreder fallet.

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) är inblandad. Foto: Globaljuggler/CC-BY-SA-3.0
Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) är inblandad. Foto: Globaljuggler/CC-BY-SA-3.0

– Det är så här att i Centerpartiet internationella stiftelse har vi gjort en intern projektutvärdering när vi skulle slututvärdera till Sida och de felaktigheter som vi hittade pekar på att ett brott kan ha begåtts av något slag. Då har vi en skyldighet att anmäla det, säger ordföranden, riksdagsledamoten Ulrika Carlsson till Ekot.

Projektet leddes av Abir Al-Sahlani, nu riksdagsledamot och medlem i partistyrelsen, och hon har också varit mottagare av de 3,2 miljoner kronorna. Hennes pappa Abid Al-Sahlani är enligt Sida den som organiserat Iraksatsningen år 2009 och 2010.

Pappan Abid Al-Sahlani var även partiledare för det parti som fått stöd av Centerpartiets internationella stiftelse och Abir Al-Sahlani var då anställd som politiskt sakkunnig hos Centerpartiet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.