Egor Putilov lämnar in stämningsansökan mot Säpo

publicerad 1 september 2023
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidningen Samnytts tidigare chefredaktör Egor Putilov stämmer nu Säkerhetspolisen efter att myndigheten hävdat att han haft kontakter med rysk underrättelsetjänst. Han kräver 20 000 kronor i skadestånd.

Det var under 2019 som Putilov nekades pressackreditering för andra gången med motiveringen att riksdagen ansåg att han utgjorde en säkerhetsrisk. Riksdagen hänvisade till att Putilov, enligt Säpo, ska ha haft kontakter inom rysk underrättelsetjänst. Detta är också något som han bifogat i sin stämningsansökan.

Putilov har avvisat Säpos yttranden som falska och vill nu att myndigheten ska stå till svars för dessa påståenden.

Det är uppseendeväckande att en myndighet kan anklaga en journalist för att vara spion och sedan slippa stå för det och överhuvudtaget bevisa någonting. Min stämning mot Säpo är ett uttryck för att jag inte accepterar en sådan ordning”, skriver han till Bonniertidningen Expressen.

Putilov kräver 20 000 kronor i skadestånd av Säpo, men journalisten betonar att det väsentliga med stämningsansökan är att få till en rättslig prövning i domstol mot myndigheten.

I en rättsstat ska man kunna klaga på ett myndighetsbeslut och få en rättvis prövning. Dessvärre har Säpo aldrig gått vidare med någon formell förundersökning – vilket isåfall skulle leda till en rättvis prövning. Istället har man gjort en lögnaktig anklagelse som inte går att överklaga“, skriver Putilov.

Säpo skriver i en kommentar till Bonniertidningen att man inte uttalar sig om “företeelser som rör enskilda individer”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!