Efter sexanklagelserna – nu lämnar Virtanen Aftonbladets ledarsida

publicerad 29 oktober 2017
- av Alexander Almqvist

Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladets ledarsida efter anklagelserna om att han gjort sig skyldig till sexuella trakasserier och övergrepp.

Efter att Hollywoodproducent anklagats av flera kvinnor inom filmbranschen för sexuella trakasserier valde programledaren Cissi Wallin att berätta om hur, enligt egen utsago, blivit drogad och våldtagen av Aftonbladets Fredrik Virtanen 2006.

Cissi Wallin polisanmälde Virtanen 2011, men utredningen mot honom las ner i brist på bevis. Efter Wallins anklagelser valde flera andra kvinnor att anklaga Virtanen för sexuella trakasserier. Bland annat en 14-årig praoelev som Virtanen ska ha försökt ha sex med.

Aftonbladet valde att inledningsvis inte gå ut med identiteten på den medarbetare som anklagades för sexuella övergrepp. Först över en vecka efter Cissi Wallins anklagelser namngavs Fredrik Virtanen i etablissemangsmedia. I en intervju med Aftonbladet erkänner Virtanen att han betett sig “tölpigt och skitstövligt men inte drogat eller våldtagit någon”.

Under lördagen fattade Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson beslutet att kicka Fredrik Virtanen från tidningens ledarsida, där Virtanen är en av de mest flitiga och lästa skribenterna.

Fredrik Virtanen är själv missnöjd över Karin Petterssons beslut.

– Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, ‘oavsett vad utredningen kommer fram till’ om vad som skulle ha hänt för 10-15 år sedan. Jag har i sex år arbetat med Aftonbladets ledarredaktion. Den har stöttat mig i många svåra perioder av påhopp, hot och hat från meningsmotståndare och högerextrema och även under denna kris, säger Virtanen till Aftonbladet.

Trots anklagelserna om sexuella övergrepp har Virtanen tagits i försvar av flera personer. Däribland den tidigare Expo-medarbetaren Lisa Bjurwald och asyladvokaten Emma Persson. På Twitter skriver Emma Persson: “Vem bryr sig vad Virtanen mfl gör på fritiden??? SLUTA med den här extremt dåliga mobbarjournslistiken (sic)”, skrev Emma Persson i ett inlägg som hon senare raderade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!