Efter gängens äggkastning – 18-årsgräns för att köpa ägg

publicerad 17 september 2020
- av Sofie Persson

Nu blir det 18-årsgräns för att köpa ägg, åtminstone i en matbutik i Lindome i Mölndals kommun. Anledningen är att fler och fler ungdomsgäng kommit in till butiken för att köpa ägg som de sedan använder för att kasta på fastigheter, bilar och bussar i området.

Vi vill ju gärna sälja ägg såklart, men inte om syftet är att man ska göra något dumt med äggen, säger ICA-butiksinnehavaren Linda Dahlin till SR.

Efter mycket äggkastning i området bestämde hon sig för att sätta upp en skylt där det står ”Vi värnar om vår närmiljö – därför säljer vi just nu enbart ägg till dig som fyllt 18 år.

Vår personal har märkt av framförallt på kvällarna att det kommit in ungdomsgäng som har velat köpa ägg, så har de varit lite halvluriga, fnissat lite vid kassan och sådär, så det har varit ganska uppenbart att de här kommer inte använda äggen till matlagning, säger Dahlin.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Mölndal menar att man under hösten samarbeta med bland annat Västtrafik och polisen för att öka tryggheten i Lindome.

Det kan vara bra att informera allmänheten och föräldrar, att föräldrar pratar med sina barn så att de förstår att det kan få allvarliga konsekvenser med äggkastning, säger Therése Hognert, samordnare vid kultur- och fritidsförvaltningen.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!