Efter den etniska annonsen – nu lägger Astrid Lindgrens Värld locket på

publicerad 11 oktober 2019
- av Per Nordin

Nya Dagbladet har sökt ansvariga på Astrid Lindgrens Värld om planerna på att byta ut de svenska barnskådespelarna i Vimmerby mot barn från utländska befolkningsgrupper. När vår reporter når den pressansvarige får vi beskedet att de nu lagt locket på kring hela tilltaget.

[zoomsounds_player songname=”Pressansvarig på Astrid Lindgrens Värld lägger locket på” type=”detect” source=”https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2019/10/Pressansvarig-på-Astrid-Lindgrens-Värld-lägger-locket-på.mp3″ thumb=”https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2019/10/astrid-lindgrens-varld-kvadrat.jpg” config=”skinwavewithcomments” autoplay=”off” loop=”off” open_in_ultibox=”off” enable_likes=”off” enable_views=”on” play_in_footer_player=”off” enable_download_button=”off” download_custom_link_enable=”off”]

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur Astrid Lindgrens Värld efterfrågar barnskådespelare av icke–svensk etnisk och kulturell bakgrund.

Efter att upprepade gånger sökt styrelsen bakom företaget för att ställa ett antal frågor, fick vi till slut tag på Lena Möller, pressansvarig på Astrid Lindgrens Värld.

Vi hinner inte ställa vår första fråga innan vår reporter blir avbruten.

– Ja, och det har vi bestämt att vi väljer att inte kommentera det, svarar Lena Möller.

Jaså, kommer det sig?

– Nej, men vi kommenterar inte har vi bestämt.

Det står i annonsen att ni vill ”tillvarata de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten och därför söker vi särskilt dig som utöver de formella kraven kan berika oss med detta”. Hur menar ni där? Blir det fattigt om det bara är svenskar med? Räcker inte svenskar till menar ni?

– Nej, men som jag sade så kommenterar vi det inte.

Varför har ni tagit det beslutet?

– Nej, men vi har tagit det beslutet i ledningen och det är det vi förhåller oss till.

Jaså, vad är det för motiv bakom det beslutet?

– Det kan jag tyvärr inte gå in på.

Det låter väldigt märkligt.

– Ja, det kanske det gör, men nu har vi valt det så att jag kan inte svara på dina frågor tyvärr.

Och du kan inte redogöra varför, det finns inga speciella skäl?

– Nej, det gör jag inte just nu. Det är en policy. Det är ett beslut vi tagit i ledningen att vi kommenterar inte den typen av frågor just nu.

Det är hemligt?

– Nej det är inte hemligt, men vi kommenterar inte så det hjälper inte vad du frågar nu, för jag kommer inte att kommentera någonting i alla fall.

Det låter väldigt märkligt att ni inte kan kommentera, för det tycker man borde vara en mycket enkel sak att kunna svara på eftersom det är egen annons som står uppe?

– Kan man tycka, men nu är det så det är beslutat och det är det vi förhåller oss till.

Vi fick inte någon chans att ställa alla relevanta frågor efter att den pressansvarige lagt locket på. Därför låter vi istället våra läsare fundera på frågorna och hur det kommer sig att Astrid Lindgrens Värld inte vill svara på dem.

– Blir det fattigt om det bara är svenskar med? Räcker inte svenskar till, menar ni?

– Vad är det för berikning och kvaliteter ni söker som ni menar att svenska barnskådespelare saknar?

– De här personerna ni söker av annan etnisk och kulturell bakgrund, vad har ni för krav där? Måste de bryta på svenska? Är det en viss hudfärg eller hudton man ska ha för att få jobbet?

– Om ni särskilt söker efter barnskådespelare som är av annan etnisk och kulturell bakgrund, betyder inte detta att ni kommer välja bort barnskådespelare med etnisk svensk bakgrund och diskriminera dem? Om ni står och väljer mellan två duktiga barnskådespelare, men ni väljer den ena på grund av dess etniska och kulturella bakgrund, då väljer ni väl bort den andra på grund av dennes svenska etnicitet då?

– Ni skriver också i annonsen, att ni vill ”skapa en äkta och genuin upplevelse av Astrid Lindgrens Värld”. Hur kan ni skapa en äkta och genuin upplevelse av Astrid Lindgrens böcker om skådespelarna representerar andra befolkningsgrupper och helt annan etnisk bakgrund än de karaktärer som porträtteras i Astrid Lindgrens böcker?

Företagets tilltag har mött stark kritik och bland annat pågår en namninsamling som vänder sig emot beslutet och vill stoppa förfalskningen av den svenska historien och hur den framställs i den moderna kulturen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!