Dygnspassen blir kvar längre i privat vård

publicerad 4 mars 2024
- av Sofie Persson
Många personliga assistenter vill ha kvar dygnspassen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Privata vårdföretag får behålla dygnspassen i ytterligare några månader. En särskild överenskommelse har gjort att personliga assistenter och LSS-personal får skjuta på införandet av de nya reglerna till 2025.

Det var i höstas de nya EU-reglerna kring dygnsvila började gälla i kommuner och regioner, vilket innebär att det krävs minst elva timmars vila mellan varje arbetspass. De nya reglerna har fått stark kritik då åtskilliga arbetare trivs med att ha färre längre arbetspass för att sedan vara lediga under längre perioder. Över 2700 brandmän skrev exempelvis under en protestlista mot de nya reglerna eftersom man menar att de kommer att skapa “katastrofala arbetstider”.

Förhandlingarna kring de nya reglerna är ännu pågående på flera håll. Däremot har arbetsgivarföreningen Fremia nu tillsammans med Kommunal kommit överens om att skjuta på de nya reglerna fram till 1 januari 2025, även om man ännu inte skrivit något avtal. Det innebär att reglerna kring dygnsvila fortsätter att gälla tills vidare, förutsatt att en överenskommelse nåtts av andra parter.

Många parter samverkar i frågan och alla beslut behöver harmoniera med varandra. Det handlar även om förändringar i kollektivavtal som ligger utanför Fremias avtalsområden. Facken för liknande samtal med andra arbetsgivarorganisationer och målet är att hitta lösningar som håller över tid. Därför har vi enats om att nya regler för dygnsvila i kollektivatalen träder i kraft som tidigast den 1 januari 2025, säger Carina Ekblad Wendel, rådgivare och förhandlare på Fremia, i ett pressmeddelande.

Olika regelverk

Även inom Arbetsgivaralliansen är man överens om att skjuta på implementeringen av de nya reglerna. Däremot har man ännu inte nått någon överenskommelse inom Vårdföretagarna, som är den största arbetsgivarorganisationen inom privat vård och omsorg, men även där kommer reglerna troligtvis att skjutas på.

– Vi behöver ha ett senare datum, och det är väl rimligt att tro att vi får ungefär samma som Fremia, säger Per Östlund, till Kommunalarbetaren.

Det innebär att reglerna kommer att vara skilda för privata vårdföretag och för de som arbetar inom kommun eller region när det gäller dygnsvila under året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!