DN pressas att skriva om mörkade övergrepp från invandrarmän

Invandrarmäns överrepresentation i sexualbrottsstatstiken och rasistiska syn på svenska kvinnor är något som DN och andra medier väl känt till. Men att rapportera om övergreppen har krockat med tidningens politiska värdegrund. Efter massövergreppen mot tyska kvinnor i Köln går nu en våg av uppvaknande och skandaler över Europa och flera fall som mörkats kommer upp till ytan.

publicerad 11 januari 2016
- av Markus Andersson

Övergrepp mot svenska tjejer ifrån män med invandrarbakgrund, ofta så kallade “flyktingbarn”, ska bland annat ha skett på We are Sthlm-festivalen i Stockholm i somras. Det var något som DN blev tipsade om. Men någon rapportering skedde aldrig. Man skyller på missar och “försvårande omständigheter” att kunna belägga övergreppen.

DN får dagligen tips om brott och övergrepp där svenska kvinnor är offer och förövarna invandrarmän. Ofta finns det rasistiska motiv bakom övergreppen. Att rapportera om övergreppen borde inte handla om något övervägande för en objektiv dagstidning i allmänhetens tjänst. Att nämna förövarnas etnicitet i liknande fall är också relevant då det nästan uteslutande rör sig om rasistiska motiv i den typen av brott.

Utfallet blir istället ofta att rapporteringen helt uteblir på grund av att man inte kan nämna brotten utan att det på något sätt blir uppenbart att man har svårt att förhålla sig till brottslingarnas etnicitet. I flera fall har man valt att kalla förövarna “svenskar” trots att de ibland till och med saknat svenskt medborgarskap. Men då den typen av mörkning eller avsiktliga förvrängning blir allt uppenbarare föredrar man ofta att inte rapportera om händelserna alls.

För att dämpa det rasande förtroendet för tidningen går nu DN ut och försöker skademinimera genom att skylla på polisen som inte rapporterade om sommarens övergrepp på We are Sthlm-festivlen ordentligt.

En polischef i Stockholm tvingas erkänna hur man arbetat:

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren.

Den politiserade nyhetsrapporteringen och mörkandet av invandringspolitikens konsekvenser beskrivs ofta som en av de huvudsakliga orsakerna till de gamla tidningarnas läsartapp och förtroenderas.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!