Inrikes

DN och GP raderade artikel med Dalai Lamas uppmaning om att Europas flyktingar skall återvända

Så här såg artiklarna ut på Göteborgsposten och DN som sedan raderades

Igår publicerades en TT-artikel i flera stora svenska medier där Dalai Lama under sitt besök i Sverige uppmanade Europas flyktingar att återvända hem. Nu har artikeln raderats från DN och GP och en ny artikel har istället publicerats där Lama istället framstår som hyllare av EU.

Ursprungsartikeln från TT publicerades i en rad svenska medier såsom DN och Göteborgsposten. Rubriken löd: “Dalai lama: Flyktingar ska återvända“.

Nu har artikeln raderats. Nya Dagbladet kan här visa skärmdumpar och webbcachade versioner på ursprungsartikeln som väckte uppståndelse. När man försöker nå ursprungsartikeln på exempelvis Göteborgspostens sajt omdirigeras man istället till en artikel med ett omskrivet budskap och framställer Lama som hyllare av den överstatliga europeiska unionen EU. Även NT, UNT och en rad andra medier har gjort samma sak.

Dalai Lamas skarpa uttalande om att Europa tillhör européerna hade man helt strukit i det svenska TT-meddelandet, men återgavs korrekt i ett meddelande från den franska nyhetsbyrån AFP.

– Jag tycker att Europa tillhör européerna, sade han (källa).

Samtidigt tonar man i artikeln ned att Dalai Lama uppmanar Europas flyktingar att återvända till sina hemländer.

– De ska inte bli kvar permanent i Tyskland eller Sverige. Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem, sade han.

Den tibetanske buddistmunken Dalai Lama, eller Tenzin Gyatso som han egentligen heter, förespråkar ett etnopluralistiskt synsätt. Lama besökte i dagarna Sverige och Malmö och deltog i biståndsorganisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Dalai Lama: “Europa tillhör européerna”... Dalai Lama sade under en konferens i Malmö på onsdagen att Europa tillhör européerna och att flyktingar till Europa på s...
Därför startade vi Faktiskt.eu som ett svar på Fak... Faktiskt.se lanserades i ett mediearbete mellan SVT, SvD, DN, SR och KIT. Detta ”Sanningsministerium” har redan fått 1,9...
Censurivrarna till mediejättar måste jagas med blå... De senaste veckorna har Nya Dagbladet kunnat visa att distansen mellan mediejättar som Google, Expressen, DN och den van...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!