DN och GP raderade artikel med Dalai Lamas uppmaning om att Europas flyktingar skall återvända

publicerad 13 september 2018
- av Per Nordin
Så här såg artiklarna ut på Göteborgsposten och DN som sedan raderades

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Igår publicerades en TT-artikel i flera stora svenska medier där Dalai Lama under sitt besök i Sverige uppmanade Europas flyktingar att återvända hem. Nu har artikeln raderats från DN och GP och en ny artikel har istället publicerats där Lama istället framstår som hyllare av EU.

Ursprungsartikeln från TT publicerades i en rad svenska medier såsom DN och Göteborgsposten. Rubriken löd: “Dalai lama: Flyktingar ska återvända“.

Nu har artikeln raderats. Nya Dagbladet kan här visa skärmdumpar och webbcachade versioner på ursprungsartikeln som väckte uppståndelse. När man försöker nå ursprungsartikeln på exempelvis Göteborgspostens sajt omdirigeras man istället till en artikel med ett omskrivet budskap och framställer Lama som hyllare av den överstatliga europeiska unionen EU. Även NT, UNT och en rad andra medier har gjort samma sak.

Dalai Lamas skarpa uttalande om att Europa tillhör européerna hade man helt strukit i det svenska TT-meddelandet, men återgavs korrekt i ett meddelande från den franska nyhetsbyrån AFP.

– Jag tycker att Europa tillhör européerna, sade han (källa).

Samtidigt tonar man i artikeln ned att Dalai Lama uppmanar Europas flyktingar att återvända till sina hemländer.

– De ska inte bli kvar permanent i Tyskland eller Sverige. Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem, sade han.

Den tibetanske buddistmunken Dalai Lama, eller Tenzin Gyatso som han egentligen heter, förespråkar ett etnopluralistiskt synsätt. Lama besökte i dagarna Sverige och Malmö och deltog i biståndsorganisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!