Demonstration mot Nato-bombningar i Norrland ägde rum på Södermalm

publicerad 1 maj 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kampanjen “Stoppa ACE” höll i måndags en demonstration på Södermalmstorg i Stockholm. Demonstrationen vänder sig mot den kommande flygövningen i Norrland där Nato kommer att dominera övningen och fälla bomber på svensk mark.

Talade gjorde bland andra Agneta Norberg från Kvinnor För Fred och Eva Jonsson från Aktionsgruppen Nej till NATO.

I talen kritiserade man bland annat att övningarna pågår bakom ryggen på befolkningen och man kritiserade Natos allt mer framträdande roll i Sverige.

Man lyfte också fram att Sverige utnyttjas som en brygga av USA och Nato för att flytta fram sina positioner mot Ryssland vilket försätter Sverige i ett säkerhetsmässigt försämrat läge.

– Smyganslutningen till Nato kommer till sist göra att skillnaden mot ett fullt medlemskap blir liten. Regeringen förbereder redan förändringar av svenska lagar genom det så kallade värdlandsavtalet, sade Eva Jonsson från Nej till NATO i sitt tal.

Fakta flygövningen ACE

Arctic Challenge Exercise förkortat ACE var i början av året enligt Försvarsmakten världens största övning under 2015. Upprustningen går snabbt och det har redan tillkommit två stycken större övningar i världen 2015.

I ACE 15 deltar förutom värdländerna Sverige, Norge och Finland även bland andra USA och Storbritannien. Sammanlagt kommer 100 flygplan samtidigt vara i luften för att öva luftstrid. Övningsområdet sträcker sig över nära en tredjedel av Sveriges yta.

Övningen äger rum mellan 25 maj och 4 juni.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!