Inrikes

Danmark vill införa gränskontroller mot Sverige

Den danska regeringen vill införa skärpta gränskontroller mot Sverige. Detta efter att en våg av grov brottslighet drabbat Danmark. Brottsligheten har haft ursprung i organiserad brottslighet i Sverige. Sveriges regering och EU-kommissionen ska vara informerade om beslutet.

Efter flera grova brott i Danmark vill den danska regeringen införa tillfälliga gränskontroller mot Sverige. Brotten som föranlett förslaget om gränskontroller handlar om flera uppmärksammade mord och sprängdåd där tydliga kopplingar finns till organiserad brottslighet i Sverige.
– Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera ut dynamit i Köpenhamn, har statsminister Mette Frederiksen (S) tidigare sagt.

Gränskontrollerna beräknas införas under november månad, vid samtliga inpasseringspunkter från Sverige till Danmark. Det handlar om färjelägena i Fredrikshamn, Grenå och Helsingör samt vid Öresundsbrons väg- och järnvägskopplingar. Gränskontrollerna ska enligt förslaget vara tillfälliga men omfattande.

Den danska regeringen ska ha informerat såväl EU-kommissionen som den svenska regeringen om gränskontrollerna.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!