Inrikes

Damberg: Haverikommissionen kan tillåtas dyka på Estonia

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Efter påtryckningar har regeringen nu bytt fot och vill nu möjliggöra att göra fler dykningar och undersöka vraket – åtminstone om det är den hårt kritiserade Haverikommissionen som gör det. Inrikesminister Mikael Damberg (S) poängterar dock att man inte tänker skicka ner några mänskliga dykare.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur såväl det svenska folket som estniska myndigheter vill att Estoniakatastrofen utreds grundligt och att fler dykningar genomförs efter att det det officiella narrativet och förklaringsmodellerna kring varför fartyget sjönk konstaterats vara grovt felaktiga.
Efter Henrik Evertssons banbrytande dokumentär, där det bland annat framkommer att militära transporter fanns ombord under förlisningen samt att ett stort hål påträffats i Estonias skrov, har pressen på att ordentligt utreda hela förlisningen blivit hårdare. Mot bakgrund av den svenska regeringens misstänkta delaktighet i katastrofen och hanteringen av den, har det dock samtidigt setts som osannolikt att en ny oberoende utredning skulle bli aktuell.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menade under torsdagen att man åtminstone delvis har tagit till sig kritiken och att man kommer att ta fram ett lagförslag som innebär vissa ändringar i Estonias gravfrid. I korthet handlar det om att Haverikommissionen ska ha begärt att speciallagen kring Estonias gravfrid ändras för att kunna undersöka de nya uppgifterna om stora hål i Estonias skrov, något som regeringen gått med på.

Många har också krävt att man går ner med mänskliga dykare och bärgar kroppar från vraket – men något sådant kommer dock inte bli aktuellt enligt Damberg.

– Det handlar inte om att dyka med människor. De kommer att använda andra tekniska möjligheter och de kommer att genomföra de här undersökningarna på ett så varsamt sätt som möjligt för att respektera den gravfrid som råder, säger han till TT.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!