Dags för havsöringspremiär på västkusten

publicerad 1 april 2023
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu är det åter dags för havsöringsfiske. Den 1 april hävs fiskeförbudet och tiotusentals sportfiskare samlas på västkusten.

Den första april lockas många sportfiskare till västkusten. Det är nämligen då fiskeförbudet på havsöring hävs och man åter kan fiska i fredade områden.

Att fiska havsöring är något som engagerar och speciellt i Bohuslän samlas därför tiotusentals sportfiskare varje år. I länet finns inte bara gott om havsöring, även den långa kustremsan i sig själv lockar även många just dit. Det finns gott om platser att fiska på och även flera bra boenden i närheten.

För att fisket ska kunna fortsätta är det dock viktigt att följa de regler som finns. Svenska medborgare får lov att fiska med rörligt fiskeredskap utanför Västra Götalands kust. Detsamma gäller utländska medborgare som är stadigvarande bosatta i Sverige, medan övriga utländska medborgare endast får fiska med handredskap.

Havsöringen måste vara minst 45 centimeter för att få tas upp, annars ska man återutsätta fisken omedelbart. När man lägger tillbaka en fisk ska man aldrig hantera den med torra händer eftersom detta kan skada fiskens slemskikt. Det bästa är att undvika att ta upp fisken ur vattnet om man ska slänga tillbaka den. Fisk man ska behålla ska man helst avliva omedelbart.

Det är även förbjudet för fritidsfiskare att sälja fisk, så ta aldrig upp mer fisk än du behöver. Fiskar man med handredskap får man endast behålla två fiskar per dygn när man fiskar öring eller lax.

Sist men inte minst, här har du några korta tips från Sportfiskarna för att öka chanserna att en öring ska nappa:

  • Betesval spinn: mindre spinnbeten 7-20 gram, gärna färglada, Toby, Viking Herring, små Rapalavobblers med mera.
  • Betesval fluga: Dräparmasken, Wolly bugger, Pattegrisen, Mickey Finn, räkimitationer, med mera.
  • Fiska här i grunda vikar med pålandsvind som då har varmare vatten. Större fisk står ofta utanför djupbranter där de jagar sill och skarpsill.

Fakta om Öring

Öring är en art i familjen laxfiskar. Dess naturliga utbredning sträcker sig från norra och nordvästra Europa, inklusive Island och Brittiska öarna, till västra Asien (Ryssland). Öringen leker över grusbottnar i strömmande vattendrag. Artens namn kommer sig just av att fisken uppehåller sig i vatten där botten består av ör, det vill säga grovt grus.

Det finns insjööring, som är anpassad att leva i sötvatten, bäcköring, som är något mindre och lever i bäckar, samt havsöring som utvandrar från sitt födelsevatten ut till havet.

Det svenska rekordet på havsöring togs 1993 i Emån av Lennars Westerlund. Fisken var 104 cm och vägde 15,260 kg.

Källa: Wikipedia, Sportfiskarna 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!