CUF vill avkriminalisera cannabis

publicerad 11 maj 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) röstade under sin förbundsstämma i Helsingborg på fredagen igenom en kontroversiell motion – att göra det lagligt att köpa cannabis i statligt kontrollerade affärer.

Enligt motionen så bör cannabis få köpas på samma premisser som alkoholen, det vill säga att cannabis säljs hos Systembolaget. Genom att staten kontrollerar cannabishandeln i landet så tar man bort en inkomstkälla till den organiserade brottsligheten. Man pekar även på att man i USA och delstaterna Colorado och Washington lyckats avkriminalisera cannabis, vilket man menar är ett kvitto på att målen med motionen är politiskt och praktiskt genomförbara.

“De amerikanska delstaterna Colorado och Washington har sedan november 2012 avkriminaliserat innehav och användning av cannabis och håller på att implementera regleringar för försäljning och beskattning där majoriteten av skatteintäkterna kommer att gå till skolor och infrastruktur. Det bevisar att det är både politiskt och praktiskt möjligt att genomföra en kontrollerad reglering och beskattning av cannabis”, skriver man i motionen.

Men inte alla i CUF ställde sig positiva till motionen. 62 personer röstade för och 49 röstade emot motionen på förbundsstämman i Helsingborg. Emil Nilsson, delegat för CUF Väst, riktar nu skarp kritik mot att motionen bifölls av förbundsstämman.

– Det här är ett bevis på att CUF har tappat allt vad redlighet heter. Det är kontraproduktiv politik som bara skapar rubriker och det har vi haft nog av i Centern, säger han till SVT Västnytt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!