Bybor kritiserar misslyckat EU-projekt

publicerad 21 juni 2013

Invånarna i Hotagen i nordvästra Jämtland är frustrerade över EU-projektet Vaajmar. Man anser inte att projektet har gett den förbättring som lovades.

40 miljoner kronor har sedan 2009 investerats i EU-projektet. Målet med projektet var att skapa fler jobb och säkra den kommunala servicen på båda sidorna om den norsk-svenska gränsen. Men det har inte blivit någon bättring sedan Vaajmar infördes.

– Mycket av det som projektet säger sig ha gjort, är saker som skulle bli av även om inte Vaajma fanns, konstaterar Mikael Jonasson som är rörmockare i Valsjöbyn med kunder på båda sidorna om gränsen, enligt öp.se.

Kritiken blev så stor att ett krismöte fick sättas in i Valsjöbyn. Projektledarna för det EU-finansierade projektet fick då chansen att möta en del av den kritik som riktats mot Vaajmar.

Projektledaren Tommie Jirhed ville inte se projektet som ett misslyckande, även om han medger att projektet inte uppnådde de uppsatta målen.

– Ett EU-projekt behöver inte nå sina mål. Projekt är till för att prova saker och vissa saker kommer vi inte att uppnå utan det blir en lärdom och då kan man inte säga att vi misslyckats, säger Jirhed till öp.se.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.